Сучасна морфологічна характеристика алкогольного, неалкогольного і токсичного стеатогепатиту - Туманський, Валерій Олексійович; Туманська, Любов Михайлівна; Фень, Сергій Вікторович; Куртєв, А. В.; Туманский, В. А.; Туманская, Л. М.; Фень, С. В.; Куртев, А. В.; Tumanskiy, V. A.; Tumanskaya, L. M.; Fen’, S. V.; Kurtev, A. V. (My University, 2019)
Охарактеризувати патоморфологічні особливості алкогольного, неалкогольного і токсичного стеатогепатиту (СГ) для використання в судово‑гістологічній діагностиці. Матеріал і методи. Гістологічними (Г), гістохімічними (ГХ) і імуно- гістохімічними (ІГХ) методами вивчені зміни у 239 біоптатах печінки і в печінці 450 померлих хворих на алкогольний, неалкогольний, токсичний СГ і стеатоз печінки. Результати. Хронічний алкогольний, неалкогольний і токсичний СГ характеризується зональним стеатозом гепатоцитів; наявністю стеатонекрозу і апоптозу гепатоцитів, балонних гепатоцитів і ге- патоцитів з тільцями Малорі-Денка, вогнищ часточкових некрозів і синусоїдального стеатопеліозу, портально-часточкових інфільтратів із лейкоцитів, лімфоцитів і макрофагів; помірною перисинусоїдальною інфільтрацією CD68+ макрофагами, плазмоцитами, CD4+ і CD8+ Т‑лімфоцитами та перисинусоїдально-перицелюлярним або порталь- но-Z1–3 перисинусоїдальним фіброзом печінки. Він відрізняється від простого стеатозу і гострого токсико-медикаментозного стеатозу печінки запальними змінами та фіброзом печінки. Висновок. Незважаючи на певні мікроскопічні відмінності алкогольно- го, неалкогольного і токсичного СГ, для їх диференційної діагностики експерту-гістологу необхідні клініко-лабораторні дані пацієнтів та результати судово‑хімічних досліджень померлих хворих.

Охарактеризовать патоморфологические особености алкогольного, неалкогольного и токсического стеатогепатита (СГ) для применения в судебно-гистологической диагностике. Материал и методы. Гистологическими (Г), гистохимическими (ГХ) и иммуногистохимическими (ИГХ) методами изучены изменения в 239 биоптатах печени и в печени 450 умерших больных алкогольным, неалкогольным, токсическим СГ и стеатозом печени. Результаты. Хронический алкогольный, неалкогольный и токсический СГ характеризуется зональным стеатозом гепатоцитов; наличием стеатонекроза и апоптоза гепатоцитов, балонных гепатоцитов, ге- патоцитов с тельцами Маллори-Денка, очагов дольковых некрозов и синусоидального стеатопелиоза, портально-дольковых инфильтратов из лейкоцитов, лимфоцитов и макрофагов; умеренной перисинусоидаль- ной инфильтрацией CD68+ макрофагами, плазмоцитами, CD4+ и CD8+ Т‑лимфоцитами; а также перисинусоидально-перицеллюлярным или портально-Z1–3 перисинусоидальным фиброзом печени. Он отличается от простого стеатоза и острого токсико-медикаментозного стеатоза печени воспалительными изменениями и фиброзом печени. Вывод. Несмотря на определенные микроскопические отличия алко- гольного, неалкогольного и токсического СГ для их диференциальной диагностики эксперту-гистологу необходимы клинико-лабораторные данные пациентов и результаты судебно-химических исследований умерших больных.

Тo characterize the pathological features of alcoholic, non-alcoholic and toxic steatohepatitis (SН) for use in forensic-histological diagnostics. Material and methods. By histological (G), histochemical (HC) and immunohistochemical (IHC) methods we studied changes in 239 liver biopsy samples of 450 deceased patients with alcoholic, non-alcoholic, toxic SH and hepatic steatosis. Results. Chronic alcoholic, non-alcoholic and toxic SG is characterized by zonal steatosis of hepatocytes; the presence of steatonecrosis and apoptosis of hepatocytes, ballooning hepatocytes, hepatocytes with Mallory-Denk bodies, lesions of lobular necrosis and sinusoidal steatopeliosis, portal-lobular infiltrates of leukocytes, lymphocytes and macrophages; moderate perisinusoidal infiltration of CD68 + by macrophages, plasma cells, CD4 + and CD8 + T‑lymphocytes; as well as perisinusoidal-pericellular or portal- Z1–3perisinusoidal fibrosis of the liver. It differs from simple steatosis and acute toxic-drug hepatic steatosis by the presence of inflammatory changes and liver fibrosis. Conclusions. Despite certain microscopic differences between alcoholic, non-alcoholic and toxic SG for their differential diagnosis, the expert-histologist requires clinical and laboratory data of patients and the results of forensic chemical studies of the deceased patients.
Современная морфологическая характеристика алкогольного, неалкогольного и токсического стеатогепатита
Modern morphological characteristics of alcoholic
Keywords: стеатогепатит; алкогольний стеатогепатит; неалкогольний стеатогепатит; імуногістохімія; стеатогепатит; алкогольный стеатогепатит; неалкогольный стеатогепатит; иммуногистохимия; steatohepatitis; alcoholic steatohepatitis; nonalcoholic steatohepatitis; immunohistochemistry