Cпроможність/неспроможність рубця на матці після операції кесарів розтин: критерії оцінки - Кириченко, М. М.; Амро, А. Т. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. В останні роки частота кесаревого розтину збільшується. Як результат, збільшується кількість жінок, які мають кесарів розтин в анамнезі. Частота КР в Україні також постійно зростає (з 9,58% у 1999 до 16,1% у 2009), що збільшує ризик материнської та перинатальної захворюваності та смертності. Сучасні дослідження свідчать про те, що повторна вагітність, яка виникла протягом 2 років після попереднього КР, супроводжується високим ризиком передлежання плаценти, відшарування плаценти та розриву матки. Основним методом оцінки стану рубця на матці під час вагітності є ультразвукове дослідження з застосуванням вагінального доступу та допплерометрія. Факторами ризику неспроможності рубця є інтервал мікопотійж кесаревими розтинами менше 24 місяців, гнійно-септичні ускладнення, багатоплідна вагітність, крупний плід, корпоральний розтин матки при попередньому кесаревому розтині. В МКБ-11 введено підрозділ JA42.21 Кровотеча під час пологів, що викликана ускладненими пологами з розривом матки. Мета дослідження. провести аналіз спроможності/неспроможності рубця на матці після операції кесаревого розтину: Матеріал і методи. Нами проаналізовано 5 історій вагітності і пологів у вагітних жінок ОПЦ м. Запоріжжя, яким при госпіталізації було виставлено діагноз «Рубець на матці внаслідок операції кесарів розтин у з ознаками витончення» та проведена оцінка методам діагностики та методів розродження.
Keywords: тези доповідей