Види судинних реконструкцій при різноманітних варіантах ангіоархітектоніки ниркового алотрансплантату - Никоненко, Олександр Семенович; Завгородній, Сергій Миколайович; Никоненко, Андрій Олександрович; Русанов, І. В.; Вільданов, Сергій Ренатович; Никоненко, А. С.; Завгородний, С. Н.; Никоненко, А. А.; Русанов, И. В.; Вильданов, С. Р.; Nykonenko, A. S.; Zavgorodny, S. N.; et al. (My University, 2015)
Метою роботи було визначення варіантів артеріальних і венозних реконструкцій в залежності від особливостей архітектоніки судин ниркового алотрансплантату. Об’єкт і методи дослідження: Проаналізовано історії хвороби 30 хворих, яким виконана трансплантація нирки в 2013 р. З них у 14 хворих (47%) виникла необхідність у реконструкції судин ниркового алотрансплантату. Результати та їх обговорення: При вивченні результатів через 1–2,5 роки після операції в жодному випадку не було хірургічних ускладнень, функція алонирок збережена. При найрізноманітніших анатомічних варіантах ангіоархітектоніки ниркового алотрансплантату можливо виконати той чи інший тип судинної реконструкції з подальшою трансплантацією нирки. Цей факт має особливо важливе значення при сучасному дефіциті донорського матеріалу. Висновки: Адекватна пластика судин ниркового алотрансплантату являється ефективним і безпечним способом підготовки нирки до пересадки. Целью работы было определение вариантов артериальных и венозных реконструкций в зависимости от особенностей архитектоники сосудов почечного аллотрансплантата. Объект и методы исследования: Проанализированы истории болезни 30 больных, которым выполнена трансплантация почки в 2013 р. Из них у 14 больных (47%) возникла необходимость в реконструкции сосудов почечного аллотрансплантата. Результаты и их обсуждение: При изучении результатов через 1–2,5 года после операции ни в одном случае не было хирургических осложнений, функция аллопочек сохранена. При разнообразных анатомических вариантах ангиоархитектоники почечного аллотрансплантата возможно выполнить тот или иной тип сосудистой реконструкции с дальнейшей трансплантацией почки. Этот факт имеет особенно важное значение при современном дефиците донорского материала. Выводы: Адекватная пластика сосудов почечного аллотрансплантата является эффективным и безопасным способом подготовки почки к пересадке. The aim of the investigation was to identify the options of arterial and venous reconstructions depending on the peculiarities of the architectonics of kidney allograft’s vessels. Subject and methods: The medical records of 30 patients were analyzed by us. A kidney transplant was performed in 2013 among all of them. From this number 14 patients (47%) needed the reconstruction of angioplasty renal allograft. Results and their discussion: Having studied the results after 1–2,5 years after the operation there was not any case of surgical complications. The function of allokidney was stored. With a variety of anatomic variations in renal allograft angioarchitectonics it is possible to perform a particular type of vascular reconstruction with subsequent kidney transplantation. This fact is particularly important as for the current shortage of donor material. Сonclusions: Adequate angioplasty of renal allograft is effective and at the same time it is a safe way to prepare a kidney for the transplantation.
Виды сосудистых реконструкций при различных вариантах ангиоархитектоники
Species of vascular reconstructions in different variants of angioarch
Keywords: трансплантація нирки; нирковий алотрансплантат; реконструкція; пластика судин; трансплантация почки; почечный аллотрансплантат; реконструкция; пластика сосудов; kidney transplantation; renal allograft; reconstruction; plastic vessels