Зміни міжклітинного матриксу під впливом антикоагулянтної терапії у хворих на Q-інфаркт міокарда після тромболізису - Кисельов, Сергій Михайлович; Киселев, С. М.; Kyselov, S. M. (ЗДМУ, 2014)
Матриксні металопротеїнази відіграють провідну роль в адаптивному постінфарктному ремоделюванні серця. З метою вивчення впливу антикоагулянтної терапії на стан матриксних металопротеїназ, їх інгібіторів, частоти виникнення післяінфарктної аневризми та формування тромбів у порожнині лівого шлуночка хворих на Q-інфаркт міокарда після тромболітичної терапії у 97 хворих імуноферментним методом вивчали сироватковий рівень матриксних металопротеїназ та їх інгібіторів. За допомогою ехокардіографії оцінювали ремоделювання, систолічну та діастолічну функції серця. Під впливом лікування виявили зниження інтенсивності деградації сполучнотканинного матриксу міокарда, що супроводжується покращенням систолічної функції лівого шлуночка і трансформацією діастолічної дисфункції у псевдонормальний тип. Матриксные металлопротеиназы играют ведущую роль в адаптивном постинфарктном ремоделировании сердца. С целью изучить влияние антикоагулянтной терапии на состояние матриксных металлопротеиназ, их ингибиторов, частоту возникновения постинфарктной аневризмы и формирования тромбов в полости левого желудочка больных Q-инфарктом миокарда после тромболитической терапии у 97 больных иммуноферментным методом изучали сывороточный уровень матриксных металлопротеиназ и их ингибиторов. С помощью эхокардиографии оценивали ремоделирование, систолическую и диастолическую функции сердца. Под влиянием лечения выявлено снижение интенсивности деградации соединительнотканного матрикса миокарда, что сопровождается улучшением систолической функции левого желудочка и трансформацией диастолической дисфункции в псевдонормальный тип. Aim. Matrix metalloproteinases play a key role in adaptive postinfarction remodeling of the heart. In order to study the infl uence of anticoagulation therapy on the state of matrix metalloproteinases and their inhibitors, the incidence of post-infarction aneurysm and thrombus formation in the left ventricle of patients with Q-wave myocardial infarction after thrombolytic therapy was studied. Methods and results. 97 patients took part in the study. Serum levels of matrix metalloproteinases and their inhibitors were evaluated by immunoassay analysis. Echocardiography was used for remodeling, systolic and diastolic function of the heart evaluation. Conclusion. Under the infl uence of the treatment reduction in the intensity of the degradation of connective tissue matrix of the myocardium was showed. That was accompanied by improvement in left ventricular systolic function and transformation of diastolic dysfunction into a pseudonormal type.
Изменения межклеточного матрикса под влиянием антикоагулянтной терапии у больных Q-инфарктом миокарда после тромболизиса
Changes in the extracellular matrix under the infl uence of anticoagulant therapy in patients with Q-myocardial infarction after thrombolysis
Keywords: інфаркт міокарда; матриксна металопротеїназа-9; тканинний інгібітор металопротеїнази-1; инфаркт миокарда; матриксная металлопротеиназа-9; тканевой ингибитор металлопротеиназы-1; Myocardial Infarction; Matrix Metalloproteinase-9; Tissue Inhibitor оf Metalloproteinase-1