Clinical and pathogenetic value of immune disruptions in manifestation of mixed cryoglobulinemia in patients with chronic hepatitis C - Furyk, O. O.; Riabokon, Yu. Yu.; Riabokon, E. V.; Фурик, Олена Олександрівна; Рябоконь, Юрій Юрійович; Рябоконь, Олена Вячеславівна; Фурик, Е. О.; Рябоконь, Ю. Ю.; Рябоконь, Е. В. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Objective – to discover role of immune disorders in clinical manifestations formation of mixed cryoglobulinemia in patients with CHC. Material and methods. 214 patients with CHC were included in the study. The conducted research on frequency of detection and quantitative content of non-organ-specific autoantibodies and circulated immune complexes in reference to presence and degree of the mixed cryoglobulinemia manifestation. Results. It was found that spectrum of autoantibodies was extended in patients with CHC in case of emergence of signs of the mixed cryoglobulinemia. In case of presence of clinical signs of hemorrhagic cryoglobulinemia vasculitis formation. Frequency of IgG cardiolipin detection was 82.1 % in patients with symptoms of Meltzer’s triad. RF-IgM in 100 % exceeded this index in patients of other groups (P < 0.01). RF-IgM and RF-IgG quantitative content in the blood serum was the highest (P < 0.01) in patients with CHC and presence of the mixed cryoglobulinemia manifestation in comparison with the patients who had no clinical and biochemical signs or had only biochemical signs of the mixed cryoglobulinemia. Level of IgM and IgG cardiolipin were the highest on condition of hemorrhagic cryoglobulinemia vasculitis (P < 0.01). Progressing of the mixed cryoglobulinemia manifestation was combined with the enlarging (P < 0.01) of CIC quantitative content which correlated with RF-IgM (r = +0.36, P < 0.05), IgM cardiolipin (r = +0.38, P < 0.05) and IgG cardiolipin (r = +0.45, P < 0.05). Conclusions. Frequency of detection and quantity of RF-IgM and RF-IgG, IgM cardiolipin and IgG cardiolipin in patients with CHC increases in case of emergence and progressing of the mixed cryoglobulinemia. Increase of non-organ-specific autoantibodies and rise of its quantitative content in patients with CHC in case of emergence and progressing of clinical and biochemical signs of the mixed cryoglobulinemia combines with the rise of CIC in the blood serum which correlates with RFIgM and RF-IgG, IgM and IgG cardiolipin. Цель работы – выяснить роль иммунных нарушений в развитии клинических проявлений смешанной криоглобулинемии у больных хроническим гепатитом С. Материалы и методы. В исследование включено 214 больных хроническим гепатитом С. Проведен анализ частоты выявления и количественного содержания органонеспецифичных аутоантител и циркулирующих иммунных комплексов во взаимосвязи с наличием и степенью выраженности смешанной криоглобулинемии. Результаты. Отмечено расширение спектра аутоантител, увеличение их количественного содержания и содержания циркулирующих иммунных комплексов у больных хроническим гепатитом С при появлении и прогрессировании признаков смешанной криоглобулинемии. При наличии клинических проявлений геморрагического криоглобулинемического васкулита с формированием триады Мельтцера частота выявления кардиолипина IgG составляла 82,1 %, а RF-IgM – 100 % и превышала этот показатель у пациентов других групп (р < 0,01). Количественное содержание RF-IgM и RF-IgG в сыворотке крови было высоким (р < 0,01) у больных хроническим гепатитом С с наличием клинических проявлений смешанной криоглобулинемии по сравнению с пациентами, которые не имеют клинико-биохимических проявлений или имеют лишь биохимические признаки смешанной криоглобулинемии . Уровень кардиолипина IgM и IgG был самым высоким в условиях появления геморрагического криоглобулинемического васкулита (р < 0,01). Прогрессирование признаков смешанной криоглобулинемии сочеталось с нарастанием (р < 0,01) содержания циркулирующих иммунных комплексов, коррелировало с RF-IgM (r = +0,36, р < 0,05), кардиолипином IgM (r = +0,38, р < 0,05) и кардиолипиновыми IgG (r = +0,45, р < 0,05). Выводы. У больных хроническим гепатитом С частота выявления RF-IgM и RF-IgG, кардиолипина IgM и IgG и их количественное содержание увеличивается в условиях появления и прогрессирования клинических признаков смешанной криоглобулинемии. Увеличение частоты выявления органонеспецифичных аутоантител и повышение их количественного содержания у больных хроническим гепатитом С при появлении и прогрессировании клинико-биохимических признаков смешанной криоглобулинемии сочетается с нарастанием содержания ЦИК в сыворотке крови, что коррелирует с RF-IgM и RF-IgG, кардиолипиновыми IgM и IgG. Мета роботи – з’ясувати роль імунних порушень у розвитку клінічних проявів змішаної кріоглобулінемії у хворих на хронічний гепатит С. Матеріали та методи. У дослідження залучили 214 хворих на хронічний гепатит С. Проаналізували частоту виявлення та кількісний вміст органонеспецифічних автоантитіл і циркулюючих імунних комплексів у взаємозв’язку з наявністю та ступенем виразності змішаної кріоглобулінемії. Результати. Виявили розширення спектра автоантитіл, збільшення їхнього кількісного вмісту та вмісту циркулюючих імунних комплексів у хворих на хронічний гепатит С при появі та прогресуванні ознак змішаної кріоглобулінемії. За наявності клінічних проявів геморагічного кріоглобулінемічного васкуліту з формуванням тріади Мельтцера частота виявлення кардіоліпіну IgG становила 82,1 % , а RF-IgM – 100 % і перевищувала цей показник у пацієнтів інших груп (р < 0,01). Кількісний вміст RF-IgM і RF-IgG у сироватці крові був найвищим (р < 0,01) у хворих на хронічний гепатит С із наявністю клінічних проявів змішаної кріоглобулінемії порівняно з пацієнтами, які не мають клініко-біохімічних проявів або мають тільки біохімічні ознаки змішаної кріоглобулінемії. Рівень кардіоліпіну IgM й IgG був найвищим за умов появи геморагічного кріоглобулінемічного васкуліту (р < 0,01). Прогресування ознак змішаної кріоглобулінемії поєднувалось із наростанням (р < 0,01) вмісту циркулюючих імунних комплексів, що корелювало з RF-IgM (r = +0,36, р < 0,05), кардіоліпіном IgM (r = +0,38, р < 0,05) й кардіоліпіном IgG (r = +0,45, р < 0,05). Висновки. У хворих на хронічний гепатит С частота виявлення RF-IgM і RF-IgG, кардіоліпіну IgM й IgG та їхній кількісний вміст збільшується за умов появи та прогресування клінічних ознак змішаної кріоглобулінемії. Збільшення частоти виявлення органонеспецифічних автоантитіл і підвищення їхнього кількісного вмісту у хворих на хронічний гепатит С при появі та прогресуванні клініко-біохімічних ознак змішаної кріоглобулінемії поєднується з наростанням вмісту ЦІК у сироватці крові, що корелює з RF-IgM та RF-IgG, кардіоліпіном IgM й IgG.
Клініко-патогенетичне значення імунних порушень у маніфестації змішаної кріоглобулінемії у хворих на хронічний гепатит С
Клинико-патогенетическое значение иммунных нарушений в манифестации смешанной криоглобулинемии у пациентов с хроническим гепатитом С
Keywords: cryoglobulinemia; chronic hepatitis C; смешанная криоглобулинемия; хронический гепатит С; змішана кріоглобулінемія; хронічний гепатит С