Взаємозв’язок факторів розвитку запальних змін сечовивідних шляхів у комплексному лікуванні хворих на сечокам’яну хворобу - Люлько, Олексій Олексійович; Моргунцов, В. О.; Lyulko, O. O.; Morhuntsov, V. O. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – проаналізувати відомості наукової літератури щодо принципів та стану застосування раціональної антибіотикотерапії відповідно до факторів розвитку запальних змін сечовивідних шляхів (із визначенням останніх) під час комплексної терапії сечокам’яної хвороби, враховуючи особливості контактної лазерної літотрипсії. Наведено результати аналітичного опрацювання фахових публікацій щодо актуальних принципів раціональної антибіотикотерапії під час оперативного лікування сечокам’яної хвороби, беручи до уваги взаємозв’язок факторів, що можуть впливати на розвиток запальних змін сечовивідних шляхів. Встановили, що досі немає чітких даних щодо імовірності розвитку інфекційного процесу під час лікування сечокам’яної хвороби різних локалізацій, а також доцільності та термінів застосування антибіотиків у комплексній терапії захворювання. Поряд з тим, широке використання антибіотиків сформувало у багатьох пацієнтів резистентність, спричинило побічні ефекти та низку інших факторів, що ускладнюють перебіг основного захворювання та потребують компенсації. Висновки. Проаналізували відомі підходи до антибактеріальної терапії, що нині застосовують, враховуючи її раціональність на різних етапах лікування. На підставі вивчення наукових даних зробили висновок, що чіткі критерії та показання до призначення таких препаратів не сформовані, мають рекомендаційний характер і потребують детального дослідження. Наведено відомості щодо пошуку шляхів вирішення проблемних аспектів. The aim of the work is to analyze the scientific literature data on the principles and state of rational antibiotic therapy use according to factors for the development of inflammatory changes in the urinary tract with the identification of the latter in the complex therapy for urolithiasis, taking into account the peculiarities of contact laser lithotripsy. The article presents the results of analytical processing of professional publications on current principles of rational antibiotic therapy in the surgical treatment for urolithiasis, taking into account factors that may influence the development of inflammatory changes in the urinary tract. It has been revealed that there is currently no clear understanding about chances of developing infectious processes during the treatment for urolithiasis of various localization, as well as the advisability and duration of using antibiotics in the comprehensive treatment of the disease. At the same time, antibiotic overuse has resulted in phenomena of resistance, side effects, and a number of other complicating factors needed to be addressed. Conclusions. An analysis of present approaches to antibacterial therapy, considering its rationality at different treatment stages, has been conducted concluding that clear criteria and indicators for the use of drugs have not been specified, but these data serve only as recommendations and have not been thoroughly examined. Data on searching for a solution to problematic aspects are also provided.
Interrelations between factors in the development of inflammatory changes in the urinary tract in the comprehensive treatment of patients with urolithiasis
Люлько О. О. - ORCID ID: 0009-0008-6077-8494; Моргунцов В. О. - ORCID ID: 0009-0000-6950-9145.
Keywords: сечокам’яна хвороба; раціональна антибіотикотерапія; інфекційно-запальний процес; мікрофлора; контактна лазерна літотрипсія; уротелій; нефролітіаз; маркери пошкодження; urolithiasis; rational antibiotic therapy; infectious-inflammatory process; microflora; contact laser lithotripsy; urothelium; nephrolithiasis; damage markers