Порівняння ефективності способів післяопераційного знеболення у пацієнтів після відкритих оперативних втручань на органах черевної порожнини - Гришечкін, О. І. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Актуальність: кількість оперативних втручань щороку зростає, а інтенсивний післяопераційний біль, який відмічають 40 % пацієнтів, погіршує перебіг відновлювального періоду, сприяє розвитку ускладнень, подовжує термін відновлення та може перейти у хронічний процес. Пошук способів ефективного післяопераційного знеболення є актуальним питанням. Мета роботи: проаналізувати дані сучасної літератури та порівняти ефективність способів післяопераційного знеболення пацієнтів після відкритих абдомінальних операцій.
Keywords: тези