Дослідження констант комплексоутворення сірковмісних бензпіримідинів із солями міді та заліза - Авраменко, Антоніна Іванівна; Нікітін, В. О.; Коваленко, Сергій Іванович; Пряхін, Олег Романович; Калугіна, Тетяна Валеріївна; Посилкіна, Ю. Ю. (Запорізький державний медичний університет, 2009)
За допомогою потенціометричного титрування визначено константи стійкості комплексів ряду сірковмісних бензпіримідинів із катіонами двовалентної міді та заліза. Виявилось, що SH-кислоти краще за відповідні карбонові кислоти зв’язують іони металів, причому комплекси із двовалентним залізом стійкіші. Визначені константи Гаммета корелюють зі стійкістю комплексів, що, очевидно пов’язано із впливом індукційного ефекту замісника на рКа. Complex stability constants of sulphur-containing benzpyrimidines series with bivalent copper and iron cations were determined by poten-tiometry. It was found that SH-acids bind metal ions better than corresponding carboxylic acids and ferrous complexes are more stable. Estimated Hammett constants correlate with complex stability, which obviously related to substituent inductive effect influence on pKa.
Keywords: сірковмісні бензпіримідини; константи стійкості комплексів; константи Гаммета; sulphur-containing benzpyrimidines; complex stability constants; Hammett constants