Вплив штучної гіпотермії та симвастатину на стан когнітивних функцій у хворих з інтракраніальними аневризматичними крововиливами - Дудукіна, С. О.; Дудукина, С. А.; Dudukina, S. O. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Вплив методів запобігання та лікування вторинної ішемії мозку, зокрема симвастатину та гіпотермії, на стан когнітивних функцій вивчений недостатньо. З метою оцінювання впливу альтернативних методів запобігання та лікування вторинної ішемії мозку в пацієнтів з інтракраніальними аневризматичними крововиливами на якість життя після операції за шкалою MMSE визначили стан когнітивних функцій при виписуванні зі стаціонару, через 6 місяців і 2,5 року після лікування. Встановили, що використання профілактичної гіпотермії та симвастатину на стан когнітивних функцій майже не впливає. Використання терапевтичної гіпотермії у пацієнтів з інтракраніальними аневризматичними крововиливами, що ускладнились вторинною ішемією мозку та внутрішньочерепною гіпертензією, призводить до покращення когнітивних функцій, зокрема функції орієнтиру, пам’яті, мовленнєвих функцій, читання та послідовності виконання вправ, особливо через 2,5 року після оперативного втручання. Влияние методов профилактики и лечения вторичной ишемии мозга, а именно симвастатина и гипотермии, на состояние когнитивных функций изучено недостаточно. С целью оценки влияния альтернативных методов профилактики и лечения вторичной ишемии мозга на качество жизни у пациентов с интракраниальными аневризматическими кровоизлияниями после операции по шкале MMSE определили состояние когнитивных функций при выписке из стационара, через 6 месяцев и 2,5 года после лечения. Установлено, что применение профилактической гипотермии и симвастатина не влияет на состояние когнитивных функций. Применение терапевтической гипотермии пациентов с осложненным течением интракраниальных аневризматических кровоизлияний улучшает когнитивные функции в послеоперационном периоде, в частности функции ориентира, памяти, речи, чтения, последовательности выполнения команд, особенно через 2,5 года после оперативного вмешательства. Aim. Infl uence of prophylactic and treatment methods of secondary brain ischemia on cognitive function conditions is not studied enough. Methods and results. To estimate infl uence of alternative prophylactic methods and methods of secondary brain ischemia on life quality in patients with intracranial aneurism hemorrhages after operation according to MMSE scale for cognitive function at hospital discharge was defi ned in 6 months and 2.5 years after treatment. Conclusion. It was found that usage of prophylactic hypothermia and simvastatin didn’t infl uence on cognitive function. Usage of therapeutic hypothermia in patients with complicated progressive intracranial aneurism hemorrhages improves cognitive functions in the post operative period, especially, function of orientation, memory, speech, an order of instructions execution, especially 2.5 years after operative treatment.
Влияние гипотермии и симвастатина на когнитивные функции у пациентов с интракраниальными аневризматическими кровоизлияниями
Infl uence of artifi cial hypothermia and simvastatin on cognitive function in patients with intracranial aneurism hemorrhages
Keywords: інтракраніальні крововиливи; когнітивні функції; симвастатин; гіпотермія; интракраниальные кровоизлияния; когнитивные функции; симвастатин; гипотермия; Intracranial Hemorrhages; Cognitive Aspects; Simvastatin; Hypothermia