Живильне селективне середовище для виділення збудників ієрсиніозів - Поліщук, Наталія Миколаївна; Севальнєв, Анатолій Іванович; Волжин, Ю. М.; Коврига, Н. Я.; Кучма, І. Ю. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Наведено результати розробки живильного середовища, що дозволяє значно підвищити ефективність виявлення збудника ієрсиніозів з різних видів досліджуваного матеріалу. Експериментальним шляхом дібрано 3 варіанти середовища, які можна використовувати при виявленні ієрсиній, адже вони сприятимуть отриманню бажаного результату протягом дослідів. Доведено, що нове живильне середовище для виділення ієрсиній за чутливістю, ростовими та диференційними якостями має суттєві переваги перед звичайним середовищем Ендо, традиційно використовуваним у лабораторній практиці. Представлены результаты разработки питательной среды, которая позволяет значительно повысить эффективность выявления возбудителей иерсиниозов из разных видов исследуемого материала. Экспериментальным путем подобраны 3 варианта среды, которые могут использоваться при выявлении иерсиний и будут способствовать получению желаемого результата в ходе опытов. Доказано, что новая питательная среда для выделения иерсиний по чувствительности, ростовым и дифференциальным качествам имеет существенные преимущества перед обычной средой Эндо, которая традиционно используется в лабораторной практике. The results of development of nutrient medium which allows considerably to promote efficiency of exposure of exciters of Yersinioziss from different types of probed material are given in the article. In experimental way 3 variants of medium are chosen which can be used for the exposure of Yersinia and will forward the receiving of the desired result during experiments. It is proved that new nutrient medium for the selection of Yersinia has substantial advantages as for sensitiveness, growning-up and differential qualities as compared with the ordinary medium of Endo, which is traditionally used in laboratory practice.
Keywords: живильне середовище; ієрсинії; диференційні властивості; селективні властивості; питательная среда; иерсинии; дифференциальные свойства; селективные свойства; nutrient medium; Yersinia; differential properties; selective properties