Зіставлення прогностичного потенціалу маркерів біомеханічного стресу – циркулюючого стромелізину-1, матриксної металопротеїнази-9 та N-термінального фрагмента мозкового натрійуретичного пептиду – у пацієнтів з гостим Q-інфарктом міокарда. Результати когортного дослідження - Самура, Тетяна Олександрівна; Samura, T. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
У дослідження залучені 85 хворих обох статей з документованим Q-інфарктом міокарда. Виконували ехокардіографію та визначали циркулюючі рівні ММП-3, ММП-9 і NT-pro-МНУП у день надходження в клініку і документації діагнозу гострий Q-ІМ, а також на 21 та 60 добу після виникнення гострого Q-ІМ. Аналіз отриманих даних показав, що перевищення плазмової концентрації ММП-3 вище 9,7 нг/мл і ММП-9 вище 18,1 нг/мл тісно асоціюється зі збільшенням ризику однорічної смертності пацієнтів, які перенесли Q-інфаркт міокарда. Використаний у прогностичній моделі аналіз вмісту циркулюючих ММП-3 і ММП-9 співвідноситься з підвищенням позитивної прогностичної цінності кожного з них, досягаючи 70% при прогностичній чутливості та специфічності 84% і 82% відповідно. В исследование включены 85 больных обоего пола с документированным Q-инфарктом миокарда. Выполняли эхокардиографию и определяли циркулирующие уровни ММП-3, ММП-9 и NT-pro-МНУП в день поступления в клинику и документации диагноза острый Q-ИМ, а также на 21 и 60 сутки после возникновения острого Q-ИМ. Анализ полученных данных показал, что превышение плазменной концентрации ММП-3 выше 9,7 нг/мл и ММП-9 выше 18,1 нг/мл тесно ассоциируется с увеличением риска годичной смертности пациентов, перенесших Q-инфаркт миокарда. Использованный в прогностической модели анализ содержания циркулирующих ММП-3 и ММП-9 соотносится с повышением положительной прогностической ценности каждого из них, достигая 70% при прогностической чувствительности и специфичности 84% и 82% соответственно. 85 patients after documented Q-wave myocardial infarction (MI) were observed. Echocardiography was performed and circulating levels of such biomarkers as MMP-3, MMP-9 and NT-pro-BNP were detected on the day of hospitalization and diagnosis of acute IM, on 21 and 60 days after onset of acute MI. The analysis of revealed data has shown that increase of MMP-3 and MMP-9 above optimal cut-point (9.7 ng/ml and 18.1 ng/ml respectively) was closely associated with up of 1-year cardiovascular mortality risk in patients after Q-MI. Used in prognostic model analysis of content of circulating MMP-3 and MMP-9 is corelated with increase of positive prognostic value of both of them rising up to 70% (prognostic sensitivity and specify are 84% and 82% respectively).
Сопоставление прогностического потенциала маркеров биомеханического стресса – циркулирующего стромелизина-1, матриксной металлопротеиназы-9 и N-терминального фрагмента мозгового натрийуретического пептида – у пациентов с острым Q-инфарктом миокарда. Результаты когортного исследования
Comparison of the prognostic potential of biomechanic stress markers - circulating stromelysin-1, matrix metalloprteinase-9 and N-terminal fragment of brain natriuretic peptide in patients with acute Q-wave myocardial infarction. Results of cohort study
Keywords: матриксні металопротеїнази; N-термінальний фрагмент мозкового натрійуретичного пептиду; інфаркт міокарда; прогноз; матриксные металлопротеиназы; N-терминальный фрагмент мозгового натрийуретического пептида; инфаркт миокарда; matrix metalloproteinases; N-terminal fragment of brain natriuretic peptide; myocardial infarction; prognosis