Клінічні прояви, діагностичні критерії та невідкладна допомога при гострій серцевій недостатності при туберкульозі органів дихання - Фещенко, Ю. І.; Гріцова, Н. А.; Разнатовська, Олена Миколаївна; Ніколаєва, О. Д.; Feshenko, Yu. I.; Grіtsova, N. A.; Raznatovskaia, E. N.; Nikolaeva, O. D. (My University, 2016)
Вступ. При туберкульозі органів дихання гостра серцева недостатність є критичним станом для життя хворого, що вимагає ранньої діагностики та проведення екстрених заходів. Мета. Розглянути клінічні прояви, діагностику та невідкладну допомогу при гострій серцевій недостатності у хворих на туберкульоз органів дихання. Матеріали і методи. Огляд літературних джерел, складання алгоритмів діагностики та надання невідкладної допомоги при цьому критичному стані. Результати. При розгляді питань діагностики та невідкладної допомоги враховувалися сучасні інформативні методи, наукові досягнення і стандарти. Складено алгоритми діагностики та невідкладної допомоги гострої серцевої недостатності при туберкульозі органів дихання. Висновки. Представлений лекційній матеріал рекомендовано для лікарів-інтернів фтизіатрів, лікарів-фтизіатрів, лікарів загальної практики сімейної медицини, а також для студентів вищих навчальних медичних закладів, з метою ранньої и своєчасної діагностики такого критичного стану у хворого на туберкульоз органів дихання як гостра серцева недостатність з наданням невідкладної допомоги. Introduction. At tuberculosis of respiratory organs acute heart failure is critical condition for the patient's life, demands early diagnostics and carrying out the emergency actions. Purpose. To consider clinical aspects, diagnostics and emergency actions in case of acute heart failure in patients with tuberculosis of respiratory organs. Materials and methods. Making literature reviews, drawing up algorithms of diagnostics and emergency actions at this critical condition. Results. When considering questions of diagnostics and emergency action, the most informative modern methods, scientific achievements and standards were taken into account. The algorithms of diagnostics and emergency actions in case of acute heart failure in patients with tuberculosis of respiratory organs were made. Conclusions. The presented lecture material is recommended for interns-phthisiologists, doctors-phthisiologists, general practitioners of family medicine, and also for students of higher educational medical institutions for the purpose of early and timely diagnostics and follow-up emergency actions in case of such a critical condition in the patients with tuberculosis of respiratory organs as acute heart failure.
Clinical aspects, diagnostics and emergency action at acute heart failure concerning patients with tuberculosis of respiratory organs
Keywords: туберкульоз; органи дихання; невідкладна допомога; клінічні прояви; гостра серцева недостатність; tuberculosis; respiratory organs; emergency; Clinical aspects; acute heart failure