Побічні дії на протитуберкульозні засоби у хворих на неефективно лікований вперше діагностований туберкульоз - Васильков, Д. О. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Мета дослідження. Встановити структуру побічних дій у хворих на неефективно лікований вперше діагностований туберкульоз легень. Матеріали та методи. Проведено ретроспективний аналіз історій хвороб 49 пацієнтів, які лікувалися у відділенні легеневого туберкульозу № 1 з 2013 по 2015 роки з діагнозом неефективно лікований туберкульоз легень серед пацієнтів із вперше діагностованим туберкульозом. Критерії включення в дослідження: пацієнти, які лікувалися із вперше діагностованим туберкульозом легень, вік 18 – 70 років. Критерії виключення із дослідження: наявність ВІЛ-інфекції, онкологічного захворювання, наявність мультирезистентного туберкульозу, перерви в лікуванні, не завершено інтенсивну фазу лікування в стаціонарі. Статистичну обробку матеріалів проводили за допомогою статистичного пакету ліцензійної програми «STATISTICA® for Windows 6.0» (Stat Soft Inc., № AXXR712D833214FAN5).