Кількісне визначення піперидину 7-пропіл-3-метилксантин-8-ілтіоацетату - Іванченко, Дмитро Григорович; Жук, Юлія Миколаївна; Васюк, Світлана Олександрівна (My University, 2022)
Мета роботи. Розробка та валідація УФ-спектрофотометричної методики кількісного визначення піперидину 7-пропіл-3-метилксантин-8-ілтіоацетату. Матеріали і методи. Об’єкт дослідження – субстанція піперидину 7-пропіл- 3-метилксантин-8-ілтіоацетату. Розчинник – вода очищена. Аналітичне обладнання: спектрофотометр Specord 200 (Analytic Jena AG, Німеччина), ваги лабораторні електронні RADWAG XA 210.4Y, баня ультразвукова Sonorex Digitec DT100H, мірний посуд класу А. Результати й обговорення. Для розробки методики кількісного визначення зазначеної речовини обрано смугу, яка спостерігається при 260–340 нм з максимумом світлопоглинання при 295 нм. Згідно з вимогами ДФУ, було проведено валідацію методики за такими валідаційними характеристиками, як діапазон застосування, лінійність, прецизійність, правильність та робасність, а також розраховано прогноз повної невизначеності методики. Діапазон застосування методики лежить у межах 60–140 %. Розраховані числові показники лінійності свідчать про те, що методика є лінійною в усьому діапазоні застосування методики. Розрахований однобічний довірчий інтервал не перевищує максимально допустиму невизначеність аналізу, що свідчить про точність методики на рівні збіжності. Методика є правильною, оскільки систематична похибка статистично не відрізняється від нуля, тобто істинне значення величини не виходить за межі встановленого довірчого інтервалу. Доведено, що систематична похибка δ, яка вноситься нестабільністю аналізованого розчину, не перевищує критичного значення maxδ, тобто розчин залишається стабільним впродовж щонайменше 1 год. Висновок. Розроблено та валідовано УФ-спектрофотометричну методику кількісного визначення піперидину 7-пропіл-3-метилксантин-8- ілтіоацетату.
Keywords: піперидину 7-пропіл-3- метилксантин-8-ілтіоацетату; кількісне визначення; УФ-спектрофотометрія; валідація