Study of the antimicrobial and fungicidal activity of the essential oil Thymus x citriodorus (Pers.) Schreb. var. “Silver Queen” - Steshenko, Ya. M.; Mazulin, O. V.; Polishchuk, N. M.; Стешенко, Яна Миколаївна; Мазулін, Олександр Владиленович; Поліщук, Наталія Миколаївна; Стешенко, Я. Н.; Мазулин, А. В.; Полищук, Н. Н. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
The main problem of modern phytotherapy is the medicinal plants that have a sufficient raw material base and contain a large number of biologically active substances. Treatment of diseases with synthetic drugs leads to the development of resistance to pathogenic microflora and the appearance of allergic reactions. Therefore, to solve this problem, it is necessary to find new plant-based antimicrobials that are safe for long-term use and have a wide spectrum of action. The aim of the work was to study the antibacterial and fungicidal activity of the essential oil of Thymus x citriodorus (Pers.) Schreb. var. “Silver Queen”. Materials and methods. The essential oil of Thymus x citriodorus (Pers.) Schreb. var. “Silver Queen” was used for the experimental part. To test the antimicrobial and antifungal action of the essential oil, reference test strains, gram-positive and gram-negative bacteria, as well as yeast-like fungi of the genus Candida were selected. The studies were performed in vitro using the disco-diffusion method. Results. Studies have shown that the essential oil of Thymus x citriodorus (Pers.) Schreb. var. “Silver Queen” has a significant antibacterial effect against S. aureus ATCC 25923 (diameters of growth inhibition were 14.60 ± 1.52 mm) and fungicidal effect Candida albicans ATCC 885-6530 (29.30 ± 2.82 mm). Antibacterial activity of the essential oil was detected in relation to E. coli (19.60 ± 1.85 mm). It was experimentally proven that the essential oil had no bactericidal effect on the test strain of P. aeruginosa. Conclusions. It was found that the essential oil of the studied hybrid species Thymus x citriodorus (Pers.) Schreb. var. “Silver Queen” shows a significant antibacterial activity and is promising for further research. Основна проблема сучасної фітотерапії – пошук лікарських рослин, які мали б достатню сировинну базу та містили б велику кількість біологічно активних речовин. Лікування захворювань синтетичними лікарськими засобами призводить до розвитку резистентності патогенної мікрофлори та появи алергічних реакцій. Отже, для вирішення цього завдання необхідний пошук нових антимікробних засобів на рослинній основі, які були б безпечними під час тривалого використання та мали широкий спектр дії. Мета роботи – дослідження антибактеріальної та фунгіцидної активності ефірної олії чебрецю лимоннозапашного (Thymus x citriodorus (Pers.) Schreb. var. «Silver Queen»). Матеріали та методи. Для експериментальної частини використали ефірну олію з трави чебрецю лимоннозапашного (Thymus x citriodorus (Pers.) Schreb. var. «Silver Queen»). Для вивчення протимікробної та протигрибкової дії ефірної олії взяли еталонні тест-штами грампозитивних і грамнегативних бактерії, а також дріжджоподібні гриби роду Candida. Дослідження виконали in vitro за допомогою диско-дифузійного методу. Результати. Під час досліджень встановили, що ефірна олія чебрецю лимоннозапашного (Thymus x citriodorus (Pers.) Schreb. var. «Silver Queen») має виражену антибактеріальну дію щодо S. aureus ATCC 25923 (діаметри затримки росту становили 14,60 ± 1,52 мм) і фунгіцидну дію Candida albicans ATCC 885–6530 (29,30 ± 2,82 мм). Антибактеріальну активність ефірної олії чебрецю виявили щодо E. coli (19,60 ± 1,85 мм). Експериментально довели, що ефірна олія не мала бактерицидного впливу на тест-штам P. aeruginosa. Висновки. Встановили, що ефірна олія гібридного виду Thymus х citriodorus (Pers.) Schreb. var. «Silver Queen» має виражену антибактеріальну активність і перспективна для наступних досліджень. Основная проблема современной фитотерапии – поиск лекарственных растений, которые обладали бы достаточной сырьевой базой и содержали большое количество биологически активных веществ. Лечение заболеваний синтетическими лекарственными средствами приводит к развитию резистентности патогенной микрофлоры и появлению аллергических реакций. Поэтому для решения этой задачи необходим поиск новых антимикробных средств на растительной основе, которые были бы безопасны при длительном использовании и имели широкий спектр действия. Цель работы – исследование антибактериальной и фунгицидной активности эфирного масла Thymus х citriodorus (Pers.) Schreb. var. «Silver Queen». Материалы и методы. Для экспериментальной части использовали эфирное масло чабреца лимоннопахнущего (Thymus x citriodorus (Pers.) Schreb. var. «Silver Queen»). Для изучения противомикробного и противогрибкового действия эфирного масла отобрали эталонные тест-штаммы грамположительных и грамотрицательных бактерий, а также дрожжеподобные грибы рода Candida. Исследования проведены in vitro с помощью диско-диффузионного метода. Результаты. В ходе исследований установлено, что эфирное масло чабреца лимоннопахнущего (Thymus x citriodorus (Pers.) Schreb. var. «Silver Queen») обладает выраженным антибактериальным действием по отношению к S. aureus ATCC 25923 (диаметры задержки роста составили 14,60 ± 1,52 мм) и Candida albicans ATCC 88–6530 (29,30 ± 2,82 мм). Установили антибактериальную активность эфирного масла по отношению к E. coli (19,60 ± 1,85 мм). Экспериментально доказано, что эфирное масло не имеет бактерицидного влияния на тест-штамм P. aeruginosa. Выводы. Установили, что эфирное масло гибридного вида Thymus х citriodorus (Pers.) Schreb. var. «Silver Queen» проявляет антибактериальную активность и перспективно для дальнейших исследований.
Дослідження антибактеріальної та фунгіцидної активності ефірної олії Thymus х citriodorus (Pers.) Schreb. var. «Silver Queen»
Исследования антибактериальной и фунгицидной активности эфирного масла Thymus х citriodorus (Pers.) Schreb. var. «Silver Queen»
Стешенко Я. М. - ORCID ID: 0000-0002-7538-6740; Мазулін О. В. - ORCID ID: 0000-0003-0628-4457; Поліщук Н. М. - ORCID ID: 0000-0002-9791-5818.
Keywords: Thymus x citriodorus (Pers.) Schreb. var. “Silver Queen”; antibacterial activity; essential oil; herb; resistance; fungicidal activity; антибактеріальна активність; ефірна олія; трава; резистентність; фунгіцидна активність; антибактериальная активность; эфирное масло; резистентность