Гіпертензивні кризи: діагностика та невідкладна допомога на догоспітальному етапі - Сиволап, Віктор Денисович (Запорізький державний медичний університет, 2010)
В лекції представлено сучасно інформацію щодо класифікації, діагностики та лікування гіпертензивних кризів. Наведено клінічні ознаки проявів ускладнених та неускладнених кризів, невідкладна допомога на догоспітальному етапі, показання та протипоказання щодо застосування лікарських препаратів в залежності від варіанту та характеру ускладнення кризу. В лекции представлена современная информация о классификации, диагностике и неотложной помощи при гипертонических кризах. Приведены клинические признаки осложненных и неосложненных кризов, неотложная помощь на догоспитальном этапе, показания и противопоказания к применению лекарственных препаратов в зависимости от варианта и характера осложнения криза. In the lecture modem information about classification, diagnostics and first aid in hypertensic crisis is presented. The clinical signs of complicated and uncomplicated crisis are given, pre-hospital first aid, indications and contra-indications of application of medicinal preparations depending on type and character of crisis complication are described.
Keywords: гіпертензивні кризи; класифікація; діагностика; невідкладна допомога; гипертензивные кризы; классификация; диагностика; неотложная помощь; hypertensic crisis; classification; diagnostics; first aid