Порушення резервної фільтраційної здатності нирок в умовах синтропії хронічного обструктивного захворювання легень ІІ–ІІІ стадії та гіпертонічної хвороби ІІ стадії - Доценко, Сергій Якович; Акімова, Лілія Сергіївна; Dotsenko, S. Ya.; Akimova, L. S. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Мета роботи – дослідити стан функціонального ниркового резерву у хворих на хронічне обструктивне захворювання легень ІІ–ІІІ стадії (ХОЗЛ) та гіпертонічну хворобу ІІ стадії (ГХ). Матеріали і методи. Обстежено 60 хворих, яких поділили на 3 клінічні групи: 1 група – 15 пацієнтів із ГХ ІІ стадії (середній вік – 52,87 ± 1,36 року; співвідношення чоловіки / жінки – 73,33 % / 26,67 %); 2 група – 15 хворих на ХОЗЛ ІІ–ІІІ стадії (середній вік – 48,01 ± 2,75 року; співвідношення чоловіки / жінки – 86,67 % / 13,33 %); 3 група – 30 пацієнтів із ХОЗЛ ІІ–ІІІ стадії в коморбідності з ГХ ІІ стадії з І–ІІІ ступенем артеріальної гіпертензії (23 чоловіки і 7 жінок, середній вік – 57,49 ± 2,39 року) без ознак клінічно значущої іншої супутньої патології, крім того, вони не одержували систематичної антигіпертензивної терапії. Усі групи зіставні за статтю учасників і демографічними показниками. За результатами комплексного клініко-лабораторного й інструментального досліджень, у цих пацієнтів не виявлено даних щодо клінічно значущого захворювання нирок. Результати. Функціональний нирковий резерв (ФНР) у хворих на ХОЗЛ + ГХ достовірно нижчий у 3,79 раза (р < 0,05) порівняно з практично здоровими особами, а базальна швидкість клубочкової фільтрації (ШКФ) у цих групах вірогідно не відрізнялася. У групі пацієнтів із монопатологією, зокрема ГХ, рівень ФНР у 2,11 раза (р < 0,05) нижчий, ніж у групі контролю. У разі коморбідності ХОЗЛ і ГХ у майже 5/6 хворих виявлено ознаки ренальної дисфункції, зокрема порушення резервної здатності нирок пропорційно збільшувати ШКФ; це свідчить про прогресування процесів гіперфільтрації в нефронах. За критерієм згоди Пірсона, у пацієнтів із ХОЗЛ на тлі ГХ у нижньому квартилі показника ФНР достовірно частіше реєстрували несприятливі порушення респіраторної функції легень (зниження індексу Тіффно – χ2 = 6,13, р = 0,013), а також кейси поєднання мікроальбумінурії з елевацією васкулярної резистивності судин русла міждольових гілок (PI МГНА >1,05 ум. од.; χ2 = 13,64, р < 0,001). Це свідчить про можливу паралельність певних патологічних процесів у механізмах порушення ауторегуляторних механізмів клубочкової фільтрації при ХОЗЛ у поєднанні з ГХ. The aim of the study: to examine the state of functional renal reserve in patients with stage II–III chronic obstructive pulmonary disease (COPD) and stage II essential hypertension (EH). Materials and methods. 60 patients were examined and divided into 3 clinical groups: group 1 – 15 patients with stage II EH (mean age 52.87 ± 1.36 years; male / female ratio 73.33 % / 26.67 %); group 2 – 15 patients with stage III–III COPD (mean age 48.01 ± 2.75 years; male / female ratio 86.67 % / 13.33 %); group 3 – 30 patients with stage II–III COPD and comorbid stage II EH with arterial hypertension stage I–III (23 men and 7 women, mean age 57.49 ± 2.39 years), without evidence for another clinically significant concomitant pathology and who did not receive regular antihypertensive therapy. All the groups were comparable in sex distribution and demographic parameters. Data indicating the presence of clinically significant kidney disease in these individuals was not revealed by comprehensive clinical, laboratory and instrumental examination results. Results. Functional renal reserve (FRR) in patients with COPD + EH was significantly lower by 3.79 times (p < 0.05) compared to that in otherwise healthy individuals, while the basal glomerular filtration rate (GFR) did not differ significantly between these groups. In EH monopathology, the FRR level was 2.11 times (p < 0.05) lower than that in the control group. In COPD comorbid with EH, almost 5/6 patients showed signs of renal dysfunction in the form of impaired renal reserve ability to proportionally increase GFR, indicating the progression of nephron hyperfiltration processes. According to the Pearson’s chi-squared test, adverse disorders of pulmonary respiratory function were significantly more common (decreased Tiffeneau index (χ2 = 6.13, p = 0.013)) as well as cases of microalbuminuria combined with elevated renal interlobar artery resistance (RI ILRA >1.05 RU) (χ2 = 13.64, p < 0.001) in COPD patients with EH in the lower quartile of the FRR index, indicating the possible parallelism in certain pathological processes and abnormal autoregulatory mechanisms of glomerular filtration in combination of COPD and EH.
Impairment of renal reserve filtration capacity in stage II–III chronic obstructive pulmonary disease under conditions of syntropy with stage II essential hypertension
Keywords: гіпертонічна хвороба; хронічне обструктивне захворювання легень; функціональний нирковий резерв; швидкість клубочкової фільтрації; креатинін; сечовина; essential hypertension; chronic obstructive pulmonary disease; functional renal reserve; glomerular filtration rate; creatinine; urea