Вміст антимікробних пептидів у дітей раннього віку, хворих на гострий бронхіт, залежно від етіологічного чинника - Леженко, Геннадій Олександрович; Пашкова, Олена Єгорівна; Крайня, Ганна Вікторівна; Леженко, Г. А.; Пашкова, Е. Е.; Крайняя, А. В.; Lezhenko, G. O.; Pashkova, O. E.; Kraynya, H. V. (Донецк : Заславский А. Ю., 2017)
Досліджено рівень антимікробних пептидів в сироватці крові 46 дітей раннього віку, хворих на гострий бронхіт, залежно від етіологічного чинника. Встановлено, що розвиток тяжкого перебігу бронхіту в 74,3 % випадків обумовлений колонізацією дихальних шляхів бактеріальною флорою. Провідним етіологічним фактором у розвитку бактеріального гострого бронхіту виступають грамнегативні бактерії Haemophilus influenzaе (32,6 %). Доведено, що розвиток гострих бронхітів у дітей раннього віку незалежно від етіологічного чинника відбувався на фоні зниження активності антимікробного пептиду hBPI. Активність лактоферину у дітей раннього віку характеризувалася різноспрямованими змінами залежно від етіологічного чинника. Якщо при вірусній етіології бронхіту спостерігалося підвищення вмісту лактоферину, то за наявності бактеріальної колонізації дихальних шляхів не відбувалося достатньої активації синтезу лактоферину. Вміст в сироватці крові β1-дефензинів знижувався тільки при бронхіті, викликаному грамнегативними бактеріями Haemophilus influenzaе, у той час як у групі хворих на вірусний бронхіт та у дітей, в яких було виділено Streptococcus pneumoniae, вміст β1-дефензинів статистично не відрізнявся від показників контрольної групи. Виявлено, що найбільш низькі значення антимікробних пептидів, що вивчалися, реєструвалися при бронхіті, викликаному грамнегативними бактеріями Haemophilus influenzaе, при якому спостерігався найбільш тяжкий перебіг захворювання. Исследован уровень антимикробных пептидов в сыворотке крови 46 детей раннего возраста, больных острым бронхитом, в зависимости от этиологического фактора. Установлено, что развитие тяжелого течения бронхита в 74,3 % случаев обусловлен колонизацией дыхательных путей бактериальной флорой. Ведущим этиологическим фактором в развитии бактериального острого бронхита являются грамотрицательные бактерии Haemophilus influenzaе (32,6 %). Показано, что острые бронхиты у детей раннего возраста независимо от этиологического фактора протекали на фоне снижения активности антимикробного пептида hBPI. Активность лактоферрина у детей раннего возраста характеризовалась разнонаправленными изменениями в зависимости от этиологического фактора. Если при вирусной этиологии бронхита наблюдалось повышение содержания лактоферрина, то при наличии бактериальной колонизации дыхательных путей не происходило достаточной активации синтеза лактоферрина. Содержание в сыворотке крови β1-дефензинов снижалось только при бронхите, вызванном грамотрицательными бактериями Haemophilus influenzaе, в то время как в группе больных вирусным бронхитом и у детей, у которых было выделен Streptococcus pneumoniae, содержание β1-дефензинов статистически не отличалось от показателей контрольной группы. Выявлено, что наиболее низкие значения изучаемых антимикробных пептидов регистрировались при бронхите, вызванном грамотрицательными бактериями Haemophilus influenzaе, при котором наблюдалось наиболее тяжелое течение заболевания. We have investigated the level of antimicrobial peptides in the blood serum of 46 young children with acute bronchitis depending on the etiological factor. It was found that the development of severe bronchitis in 74.3 % of patients is caused by the colonization of the respiratory tract with bacterial flora. The Gram-negative bacteria Haemophilus influenzaе (32.6 %) is a leading etiological factor in the development of acute bacterial bronchitis. It is proved that the development of acute bronchitis in young children occurs due to lower activity of the antimicrobial peptide (human bactericidal/permeability-increasing protein (hBPI)), and is independent of etiologic factor. The activity of lactoferrin in young children is characterized by multi-directional changes depending on the etiological factor. In the presence of bacterial colonization of the respiratory tract, there was not a sufficient activation of lactoferrin synthesis, but in viral bronchitis, levels of lactoferrin were elevated. The content of β1-defensins in the blood serum decreased only in bronchitis caused by Gramnegative bacteria Haemophilus influenzaе. The while in patients with viral bronchitis and children, in which Streptococcus pneumoniae has been detected, the content of β1-defensins was not statistically different from that of the control group. It was found that the lowest values of antimicrobial peptides were registered in bronchitis caused by Gram-negative bacteria Haemophilus influenzaе, in which there was the most severe disease.
Содержание антимикробных пептидов у детей раннего возраста, больных острым бронхитом, в зависимости от этиологического фактора
The content of antimicrobial peptides in young children with acute bronchitis depending on the etiological factor
Keywords: гострий бронхіт; β1-дефензини; лактоферин; бактерицидний білок, що посилює проникність клітин; діти; острый бронхит; β1-дефензины; лактоферрин; бактерицидный белок, повышающий проницаемость клеток; дети