Патоморфологічні особливості будови жіночих статевих органів плодів від матерів з ускладненою вагітністю - Купріянова, Л. С.; Куприянова, Л. С.; Kupriyanova, L. S. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
З метою виявлення впливу прееклампсії тяжкого ступеня матері на патоморфологічні особливості будови яєчників плодів виконали дослідження, під час якого встановили особливості будови яєчників плодів від матерів із прееклампсією важкого ступеня в порівнянні з такою у плодів від здорових матерів. Гістологічними методами виявили розростання сполучної тканини, масову загибель яйцеклітин, переважання у фолікулярному апараті примордіальних фолікулів, що гинуть. Гістохімічне дослідження засвідчило зниження інтенсивності реакції на ДНП в ядрах і на РНП в цитоплазмі клітин. Морфометричним методом встановили вірогідне зниження відносного об’єму фолікулярної тканини, а також вірогідне збільшення відносного об’єму інтерстиціальної тканини. Наведений тип будови яєчників плодів від матерів із тяжким ступенем ПЕ відповідає гіпопластичному і свідчить про порушення закладання та формування гонад у внутрішньоутробному періоді. Визначені особливості будови яєчників можуть сприяти порушенню гермінативної функції в подальшому онтогенезі. С целью установления влияния преэклампсии тяжёлой степени матери на патоморфологические особенности строения яичников плодов провели исследование, в ходе которого выявили особенности строения яичников плодов от матерей с преэклампсией тяжёлой степени течения в сравнении с таковым у плодов от здоровых матерей. Гистологическими методами показали разрастание соединительной ткани, массовую гибель яйцеклеток, преобладание в фолликулярном аппарате погибающих примордиальных фолликулов. Гистохимическими методами установили снижение интенсивности реакции на ДНП в ядрах и на РНП в цитоплазме клеток. Морфометрическим методом выявили достоверное снижение относительного объёма фолликулярной ткани, а также достоверное увеличение относительного объёма интерстициальной ткани. Описанный тип строения яичников плодов от матерей с ПЭ тяжёлой степени соответствует гипопластическому и свидетельствует о нарушении закладки и формирования гонад внутриутробно. Выявленные особенности строения яичников плодов могут способствовать нарушению герминативной функции в дальнейшем онтогенезе. Ключевые слова: беременность, яичник, преэклампсия матери. Aim. In the course of the study the structural features of fetal ovarian of mothers with severe preeclampsia in comparison with fetuses from healthy mothers were revealed. Methods and results. Proliferation of connective tissue; mass mortality of the ovocytes; the prevalence of perishing primordial follicles in the follicular unit were demonstrated histologically. Histochemical methods established reduction in the intensity of the reaction to DNP in the nucleus and in the RNP in the cells cytoplasm. Morphometric method showed signifi cant reduction in the relative volume of the follicular tissue, as well as a signifi cant increase in the relative volume of the interstitial tissue. The described type of fetal ovarian structure of mothers with severe PE corresponds to hypoplastic type and constitutes a violation of the gonads formation in utero. Conclusion. The revealed features of the fetal ovaries structure can contribute to a violation of the germinal function in the further ontogenesis.
Патоморфологические особенности строения женских половых органов плодов от матерей с осложнённой беременностью
Pathological features of the structure of the female genital organs from fetuses of mothers with complicated pregnancies
Keywords: вагітність; плод; яєчник; прееклампсія матері; беременность; яичник; преэклампсия матери; Fetus; Pregnancy Complications; Pre-Eclampsiya