Диагностическая и прогностическая ценность лептина как маркера кардиометаболического риска - Березин, А. Е.; Кремзер, А. А.; Березін, Олександр Євгенійович; Кремзер, Олександр Олександрович; Berezin, A. E.; Kremser, A. A. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Обсуждается диагностическая и прогностическая ценность лептина в оценке индивидуального кардиометаболического риска. Приведены сведения основных экспериментальных и клинических исследований, посвященных этой теме. Уделяется внимание дискутабельным вопросам взаимоотношений между циркулирующим уровнем лептина и величиной кардиоваскулярной заболеваемости и смертности в различных популяциях. Обговорюється діагностична та прогностична цінність лептину в оцінці індивідуального кардіометаболічного ризику. Наведено відомості основних експериментальних і клінічних досліджень, присвячених цій темі. Приділяється увага дискутабельним питанням взаємовідносин між циркулюючим рівнем лептину і величиною кардіоваскулярної захворюваності та смертності в різних популяціях. This review discusses the diagnostic and prognostic value of leptin in the assessment of an individual cardiometabolic risk. The article provides information about basic experimental and clinical studies on this topic. Attention is paid to debated questions of relationship between circulating levels of leptin and the magnitude of cardiovascular morbidity and mortality in different populations.
Діагностична та прогностична цінність лептину як маркера кардіометаболічного ризику
Diagnostic and prognostic value of leptin as a marker of cardiometabolic risk
Keywords: лептин; метаболические коморбидные состояния; кардиоваскулярный риск; общая смертность; выживаемость; прогноз; метаболічні коморбідні стани; кардіоваскулярний ризик; загальна смертність; виживання; leptin; metabolic comorbid conditions; cardiovascular risk; the overall mortality; survival; prognosis