Особенности цитокинового типа регуляции иммунного ответа у женщин с эндометриоидными кистами яичников - Шаповал, О. С.; Воронцова, Л. Л.; Шаповал, Ольга Сергіївна; Shapoval, O. S.; Vorontsova, L. L.; Воронцова, Лоліта Леонідівна (My University, 2017)
Проблема совершенствования лечения эндометриоидных кист яичников является актуальной. Цель работы – выявить особенности цитокинового типа регуляции иммунного ответа у женщин с эндометриоидными кистами яичников. Материалы и методы. Обследовано 100 женщин репродуктивного возраста (контрольная группа – 50 здоровых женщин, основная – 51 пациентка с эндометриодной кистой яичника с различным паритетом). Проведено общеклиническое обследование, изучение состояния иммунного статуса, бактериологическое исследование отделяемого из влагалища. Статистическая обработка данных выполнена с использованием компьютерных программ пакета STATISTICA (StatSoft Statisticа v.6.0). Проблема вдосконалення лікування ендометріоїдних кіст яєчників є актуальною. Мета роботи – виявити особливості цитокінового типу регуляції імунної відповіді в жінок з ендометріоїдними кістами яєчників. Матеріали та методи. Обстежили 100 жінок репродуктивного віку (контрольна група – 50 здорових жінок, основна – 51 пацієнтка з ендометріоїдною кістою яєчника з різним паритетом). Здійснили загальноклінічне обстеження, вивчення стану імунного статусу, бактеріологічне дослідження виділень із піхви. Статистичне опрацювання даних, що отримали, виконали з використанням комп’ютерних програм пакета Statistica (StatSoft Statisticа v.6.0). The problem of improving the treatment of endometrioid ovarian cysts is actual. The aim of the work was to reveal the features of the cytokine type of regulation of the immune response in women with ovarian endometriomas. Materials and methods. 100 women of reproductive age were examined (control group – 50 healthy women, the main one – 51 patients with ovatian endometriomas with different parity). General clinical examination, study of the immune status, bacteriological study of the vaginal discharge were conducted. Statistical processing of the obtained data was carried out using computer programs STATISTICA package (StatSoft Statistica v.6.0).
Особливості цитокінового типу регуляції імунної відповіді в жінок з ендометріоїдними кістами яєчників
Peculiarities of cytokine type of regulation of immune answer in women with ovarian endometriomas
Keywords: цитокины; иммунный ответ; кисты яичников; эндометриоз; цитокіни; імунна відповідь; кісти яєчників; ендометріоз; сytokines; immune response; ovarian сysts; endometriomas