Влияние топических фторхинолонов III поколения с консервантом и IV поколения без консерванта на эндотелий роговицы человека - Завгородня, Наталія Григорівна; Криворучко, А. А. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Наведено результати, що засвідчують, що ступінь вираженості стеатозу печінки підвищує ризик розвитку кардіоваскулярних подій. Показано наявність взаємозв'язків між індексом H/R і показниками вуглеводного і ліпідного обмінів, ТКІМ ОСА. Отримані дані свідчать, що прогресування стеатозу печінки здійснюється в умовах інсулінорезистентності та підвищення проатерогених чинників. Значущими прогностичними чинниками каротидного атеросклерозу у безсимптомних пацієнтів з неалкогольною жировою хворобою печінки є ступінь вираженості стеатозу печінки, збільшення об'єму талії, індексу HOMA-IR і вік хворого. Представлены результаты, свидетельствующие, что степень выраженности стеатоза печени повышает риск развития кардиоваскулярных событий. Показано наличие взаимосвязей между индексом H/R и показателями углеводного и липидного обменов, ТКИМ ОСА. Полученные данные свидетельствуют, что прогрессирование стеатоза печени осуществляется в условиях инсулинорезистентности и повышения проатерогенных факторов. Значимыми прогностическими факторами каротидного атеросклероза у бессимптомных пациентов с неалкогольной жировой болезнью печени являются степень выраженности стеатоза печени, увеличение объема талии, индекса HOMA-IR и возраст больного. The article are presented the results which testify that the degree of liver steatosis is promoted by the risk of development of cardiovascular events. The presence is shown correlations between the H/R index and indexes of carbohydrate and lipid states, carotid intima-media. Findings testify that progressing of liver steatosis is carried out in the conditions of insulin resistance and increases of proatherogenic factors. The degree of liver steatosis, increase of waist, HOMA-IR and age are meaningful prognostic factors of carotid atherosclerosis in the patients with nonalcoholic fatty liver disease without clinical symptoms.
Keywords: фторхінолони; ендотелій рогівки; ендотеліоскопія; консерванти; бензалконію хлорид; фторхинолоны; эндотелий роговицы; эндотелиоскопия; консерванты; бензалкония хлорид; fluoroquinolones; corneal endothelium; endothelioscopy; preservatives; benzalconium chloride