Результаты хирургического лечения пациентов со свежими повреждениями связочного аппарата латерального отдела голеностопного сустава - Красноперов, С. Н.; Головаха, М. Л.; Краснопьоров, Сергій Миколайович; Головаха, Максим Леонідович; Krasnoperov, S. N.; Golovakha, M. L. (Ин-т патологии позвоночника и суставов им. проф. М. И. Ситенко НАМН Украины, 2014)
Эволюция методов лечения повреждений связочного аппарата латерального отдела голеностопного сустава проходила от абсолютно консервативного подхода [11] до открытых хирургических вмешательств [9]. Травматичность последних снова привела к преобладанию консервативных методов в повседневной практике ортопедов-травматологов. Внедрение артроскопии голеностопного сустава дало возможность по-новому посмотреть на эти повреждения, а современная магнитно-резонансная томография значительно повысила уровень диагностики данных повреждений, что облегчило разработку тактики лечения пациентов. Однако остается высоким удельный вес неудовлетворительных результатов, которые заставляют ортопедов-травматологов искать более дифференцированный подход к выбору методов лечения этих повреждений. В последнее время увеличивается количество сообщений о восстановлении передней малоберцово-таранной связки (ПМТС) и малоберцово-пяточной связки (МПС) под артроскопическим контролем. Отсутствие информации об отдаленных результатах лечения и их анализе послужило основанием для проведения представленного исследования. Цель работы: определить показания к восстановлению связок латерального отдела голеностопного сустава при помощи открытых методик и под артроскопическим контролем. Recently, there are many reports of restoration of anterior talofibular ligament and calcaneofibular ligament under arthroscopic control. The lack of analysis of the results, a small number of operated patients were the basis for the study. Objective: To determine the indications for restoration of the lateral part of the ankle joint by means of open techniques and under arthroscopic control. Methods: Results of treatment of 73 patients (41 male, 32 female, mean age 33 years) with fresh injuries of the lateral ligaments of the ankle joint were analyzed. In patients of the main group (34) we used arthroscopic techniques and in patients of control group (39) we used open ones. Results: Indications for restoration of the ligaments under arthroscopic control were developed. Significantly higher levels of pain according to VAS starting from the first day after surgery was found in cases of open procedures as opposed to arthroscopic ones. Range of motion in the ankle joint recovered almost fully in patients of the main group to the 14th day after the operation and in patients of the control group recovered to the 21nd day. At 6 weeks after open surgeries score according to Ankle-Hindfoot Scale AOFAS was veraciously lower than in cases of arthroscopic procedures. Excellent outcomes obtained in 17 patients (77.3 %) of the main group and 18 (62.1 %) of the control one, good — in 3 (13.6 %) and 6 (20.7 %), respectively. Proportion of positive results was significantly higher in the main group. Conclusion: In all patients with fresh injuries of the lateral ligaments of the ankle joint an arthroscopy should be performed for the diagnosis of concomitant intraarticular pathology and on its basis one should develop tactics of surgical treatment. Strict adherence to the indications for the restoration of the ligaments (open or under arthroscopic control) determines the long-term outcomes. Останнім часом з’являється багато повідомлень про відновлення передньої малогомілково-надп’яткової і мало- гомілково-п’яткової зв’язок під артроскопічним контролем. Відсутність проаналізованих результатів, незначна кількість прооперованих пацієнтів стали підставою для проведення дослідження. Мета: визначити показання для відновлення зв’язок латерального відділу надп’ятково-гомілкового суглоба за допомогою відкритих методик і під артроскопічним контролем. Методи: проаналізовано результати лікування 73 пацієнтів (41 чоловік, 32 жінки, середній вік 33 роки) зі свіжими ушкодженнями зв’язкового апарату латерального відділу надп’ятково-гомілкового суглоба. Хворим основної групи (34) застосовували артроскопічні методики лікування, а контрольної (39) — відкриті. Результати: розроблені показання до відновлення зв’язок під артроскопічним контролем. Виявлено вірогідно вищий рівень больового синдрому за ВАШ у разі відкритих методик, починаючи з першого дня після операції, на відміну від артроскопічних. Обсяг рухів у суглобі відновлювався майже повністю в пацієнтів основної групи до 14-ї доби після операції, а контрольної — до 21-ї. Через 6 тижнів після відкритих втручань кількість балів за шкалою Ankle-Hindfoot Scale AOFAS була достовірно нижчою, ніж у разі артроскопічних. Відмінні результати лікування отримано у 17 пацієнтів (77,3 %) основної групи та 18 (62,1 %) контрольної, хороші — у 3 (13,6 %) та 6 (20,7 %) відповідно. Питома вага позитивних результатів виявилася достовірно вищою в основній групі. Висновки: усім пацієнтам зі свіжими ушкодженнями зв’язкового апарата латерального відділу надп’ятково-гомілкового суглоба необхідно виконувати артроскопію для діагностики супутньої внутрішньосуглобової патології та на її основі розробляти тактику хірургічного лікування. Суворе дотримання показань до відновлення зв’язок (відкритого або під артроскопічним контролем) визначає віддалені результати лікування.
Results of surgical treatment of patients with acute injuries of the lateral ligamentous apparatus of the ankle joint
Keywords: голеностопный сустав; повреждение связок; хирургическое лечение; ankle joint; ligament injuries; surgical treatment; надп’ятково-гомілковий суглоб; ушкодження зв’язок; хірургічне лікування