Лікування хворих на вперше діагностований туберкульоз легень з порушеннями функції зовнішнього дихання та гемодинаміки - Разнатовська, Олена Миколаївна; Raznatovs'ka, O. М. (Запорізький державний медичний університет, 2007)
Роботу присвячено актуальній задачі фтизіатрії - підвищенню ефективності лікування хворих на вперше діагностований туберкульоз легень з порушеннями функції зовнішнього дихання та гемодинаміки, за рахунок скорочення термінів припинення бактеріовиділення та прискорення загоєння порожнин розпаду. Встановлено, що у хворих на вперше діагностований туберкульоз легень на стан гемодинаміки значний вплив мають вентиляційні порушення, які викликають більш глибокі її зміни, що знижує ефективність лікування. Доведено, що включення бронхолітика дозволяє поліпшити всі показники функції зовнішнього дихання та покращити бронхіальну прохідність. Встановлено, що патологічні зміни гемодинаміки, викликані порушенням функції зовнішнього дихання у хворих на вперше діагностований туберкульоз легень, є зворотними, а ефективна комплексна терапія сприяє нормалізації гемодинаміки та зниженню тиску в легеневій артерії. На ефективність запропонованого способу лікування хворих вказує скорочення термінів припинення бактеріовиділення на (0,9 ± 0,1) місяця, прискорення загоєння порожнин розпаду на (1,2 ± 0,03) місяці та скорочення терміну перебування хворих в стаціонарі на (1,4 ± 0,1) місяці. The dissertation deals with the current task of phthysiology – improvement of efficacy of treatment the patients with firstly diagnosed tuberculosis of the lungs with the dysfunction of external breathing and hemodynamics, that is the reducing of the terms of bacterial discharge and accelerating of healing the cavities of decomposition taking. It has been established that the state of hemodynamics with firstly diagnosed tuberculosis of the lungs in patients is significantly influenced with ventilation disorders that result in it deeper changes and it reduces the effectiveness of treatment. It has been proved that introducing of broncholytics improver all external breathing dysfunction indices and bronchial permeability. It has been established that pathological changes of hemodynamics caused by dysfunction of external breathing in patients with firstly diagnosed tuberculosis of the lungs are reverse, and effective complex therapy result causing the normalization of hemodynamics and reducing of the pressure in pulmonary artery. The effectiveness of proposed treatment in patients is indicated by (0,9 ± 0,1) month reducing of the terms of bacterial discharge, (1,2 ± 0,03) month accelerating of healing the cavities of decomposition and (1,4 ± 0,1) month reducing the period of hospitalization.
Keywords: вперше діагностований туберкульоз легень; порушення функції зовнішнього дихання; гемодинаміка; бронхолітик; лікування; firstly diagnosed tuberculosis of the lungs; dysfunction of external breathing; hemodynamics; broncholytic; treatment; впервые диагностированный туберкулез легких; нарушение функции внешнего дыхания; гемодинамика; бронхолитик; лечение