Результати клінічного випробування остеосинтезу шийки плечової кістки імплантатами з вуглець-вуглецевого композитного матеріалу - Головаха, Максим Леонідович; Чорний, Владислав Вадимович; Holovakha, M. L.; Chornyi, V. V. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2023)
Мета роботи – порівняльний аналіз результатів лікування пацієнтів із переломами проксимальної частини плечової кістки пластинами з вуглець-вуглецевого композитного матеріалу та з титану. Матеріали та методи. У дослідженні використовували пластину з вуглець-вуглецевого композитного матеріалу для остеосинтезу проксимальної частини плеча. В пацієнтів із групи порівняння застосовували пластину з титану. У групу дослідження залучили 20 пацієнтів, у групу порівняння – 15 осіб. Аналіз результатів виконали, використавши шкалу Constant–Murley та опитувальник Quick DASH. Результати. Порівняльне дослідження результатів лікування пацієнтів з основної та групи порівняння показало більш виражений позитивний ефект від лікування у групі, де здійснили остеосинтез шийки плечової кістки пластиною з вуглець-вуглецевого композитного матеріалу, на 3, 6 та 12 місяці спостереження внаслідок зменшення больового синдрому у плечі та проявів порушення функції – визначили покращення повсякденної діяльності, підвищення якості життя. The aim of this study is to comparative view of the treatment outcomes for patients with fractures of the proximal part of the humerus by carbon-carbon composite material plates and titanium plates. Materials and methods. In this study, a carbon-carbon composite material plate was conducted osteosynthesis of the proximal part of the shoulder. In the comparison group, a titanium plate was employed. The study group comprised 20 patients, while the comparison group included 15 patients. The analysis of the results was carried out utilizing the Constant–Murley scale and the Quick DASH questionnaire. Results. A comparative study of treatment outcomes between the main and comparison groups revealed a more significant positive treatment effect in the group that underwent osteosynthesis of the humeral neck by a carbon-carbon composite material plate. This effect was observed at the 3-month, 6-month, and 12-month evaluation points. It was characterized by reduced shoulder pain, alleviated dysfunction manifestations, enhanced daily activities, and improved overall quality of life among patients in this group.
Results of a clinical trial of humeral neck osteosynthesis with carbon – carbon composite material
Головаха М. Л. - ORCID ID: 0000-0003-2835-9333; Чорний В. В. - ORCID ID: 0000-0003-0902-7616.
Keywords: остеосинтез; переломи шийки плечової кістки; кісткові пластини; хірургічне лікування; osteosynthesis fracture; shoulder fractures; bone plates; surgery treatment