Рівень інсуліну, як показник адаптаційних можливостей новонароджених дітей - Кравець, Людмила Володимирівна (ДЗ «Запорізька медична академія післядипломної освіти МОЗ України», 2019)
Інсулін має складну і багатогранну дію на обмін речовин і енергії. Багато з ефектів інсуліну реалізуються через його здатність діяти на активність ряду ферментів. Інсулін - основний гормон, що знижує вміст глюкози у крові, та виконує ряд анаболічних та антикатаболічних ефектів: підсилює поглинання клітинами амінокислот (особливо лейцину і валіну), підсилює транспорт в клітину іонів калію, а також іонів магнію і фосфат-іонів, підсилює реплікацію ДНК і біосинтез білка, підсилює синтез жирних кислот і подальшу їх етерифікацію - в жировій тканині і в печінці інсулін сприяє перетворенню глюкози в тригліцериди; при нестачі інсуліну відбувається зворотне - мобілізація жирів, пригнічує гідроліз білків - зменшує деградацію білків, зменшує ліполіз - знижує надходження жирних кислот у кров.
Keywords: тези доповідей