Оцінка функціонального стану головного мозку, нейрогуморальних факторів та оптимізація якості життя у хворих на гіпертонічну хворобу, які постійно проживають в умовах великого промислового міста. - Гріненко, Тетяна Юріївна; Grinenko, T. Ju. (Запорізький державний медичний університет, 2008)
Дисертація присвячена вивченню особливостей окислювальної модифікації білків, варіабельності серцевого ритму, рівнів кортизолу, альдостерону, функціонального стану головного мозку та якості життя у хворих на гіпертонічну хворобу (ГХ) ІІ стадії, які постійно проживають у великому промисловому місті. На підставі комплексного дослідження встановлено, що у хворих на ГХ ІІ стадії, які постійно мешкають в умовах урбанізованого регіону, порівняно з пацієнтами з екологічно сприятливого регіону, має місце інтенсифікація окислювальних процесів, нейрогуморальний дисбаланс, церебральна дисфункція та порушення мозкової гемодинаміки. В роботі обґрунтована доцільність застосування препаратів з метаболічними та антиоксидантними властивостями (мілдронат та оксибрал) поряд зі стандартною антигіпертензивною терапією з метою оптимізації якості життя у означеного контингенту пацієнтів. Dissertation is devoted to the study of blood proteins oxidizing modification, plasma serum cortisol and aldosterone concentration, heart rhythm variety, brain functional status and quality life of patients with essential hypertension of ІІ stages which constantly live in industrial city. It was shown the intensification of oxidizing processes, neurohumoral disbalance, brain electricity and cerebral hemodynamics dysfunction in patients with essential hypertension of ІІ stages which constantly live in the conditions of the urbanized region, in comparison with patients from an ecologically region. Expedience of administration of drugs with metabolic and antioxidant properties (Mildronat and Oxybral) in addition to standard hypotensive therapy with the purpose of quality life optimization at these patients.
Keywords: гіпертонічна хвороба; окислювальна модифікація білків; нейрогуморальні фактори; головний мозок; якість життя; мілдронат; оксибрал; гипертоническая болезнь; окислительная модификация белков; нейрогуморальные факторы; головной мозг; качество жизни; милдронат; оксибрал; essential hypertension; oxidizing modification of proteins; neurohumoral factors; cerebrum; quality life; Mildronat; Oxybral