Кількісний аналіз пухлино-інфільтруючих лімфоцитів у менінгіомах головного мозку - Тертишний, Сергій Ігорович; Голубович, Леонід Львович; Вотєва, Ванда Євгенівна; Тертышный, С. И.; Голубович, Л. Л.; Вотева, В. Е.; Tertishniy, S. I.; Golubovitch, L. L.; Voteva, W. Ye. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
Пухлино-інфільтруючі лімфоцити (ПІЛ) є важливим компонентом мікрооточення пухлин головного мозку, зокрема менінгіом. Вважається, що імуноклітинні інфільтрати в менінгіомах головного мозку складаються з різних популяцій імунних клітин, які виконують широкий спектр функцій. Мета роботи – дослідити кількісний склад і розподіл CD4, CD8, CD20 пухлино-інфільтруючих лімфоцитів (ПІЛ) у пухлинному мікрооточенні менінгіом головного мозку. Матеріали та методи. За допомогою імуногістохімічнних методів проаналізували 60 випадків менінгіом. Результати. Найменша кількість CD4+ та СD8+ ПІЛ встановлена в ангіоматозних варіантах, натомість медіана кількості CD4+ та CD8+ ПІЛ у менінготеліоматозних варіантах була найбільшою і становила 9 (1; 26) і 16 (8; 47) клітин відповідно. Встановили, що в менінготеліоматозних варіантах кількість CD4+ ПІЛ вірогідно перевищує їхню кількість в ангіоматозних (р=0,035) і фібробластичних варіантах (р=0,040). Кількість CD8+ ПІЛ у менінготеліоматозних варіантах статистично вірогідно більша, ніж в ангіоматозних (р=0,010) і перехідних (р=0,003). Виявили, що в менінгіомах grade I кількість CD8+ ПІЛ вірогідно перевищувала кількість CD4+ ПІЛ (р=0,003). Співвідношення CD8+/CD4+ ПІЛ становило 1,66. В анапластичних менінгіомах медіана кількості CD4+ ПІЛ становила 9 (3; 20) клітин, а CD8+ ПІЛ – 14 (9; 80) клітин. Хоча кількість CD8+ ПІЛ і перевищувала кількість CD4+ ПІЛ, але результати не були статистично вірогідними (р=0,164). Співвідношення CD8+/CD4+ ПІЛ становило 2,99. Кількість CD20+ ПІЛ наростала в ряду: фібробластичні – 1 (0;6) клітина, перехідні – 5,5 (0;10) клітини, менінготеліоматозні – 14,5 (0; 39) та анапластичні менінгіоми – 24 (2,5; 46) клітини. Висновки. У доброякісних менінгіомах кількість CD8+ ПІЛ вірогідно перевищувала кількість CD4+ ПІЛ, що може відігравати важливу роль в обмеженні швидкості росту цих пухлин. Між менінгіомами grade I і grade III відсутня статистично вірогідна різниця кількості CD4+, CD8+ та CD20+ ПІЛ. Взаємодія імунних клітин у пухлинному мікрооточенні є складною і значною мірою залежить від фенотипу ПІЛ, тому його встановлення зможе розкрити механізми прогресії анапластичних менінгіом. Опухоль-инфильтрирующие лимфоциты (ОИЛ) являются важным компонентом микроокружения опухолей головного мозга и в частности менингиом. Считается, что иммуноклеточные инфильтраты в менингиомах головного мозга состоят из различных популяций иммунных клеток, которые выполняют широкий спектр функций. Цель работы – исследовать количественный состав и распределение CD4, CD8, CD20 опухоль-инфильтрирующих лимфоцитов (ОИЛ) в опухолевом микроокружении менингиом головного мозга. Материалы и методы. С помощью иммуногистохимических методов проанализированы 60 случаев менингиом. Результаты. Наименьшее количество CD4+ и СD8+ ОИЛ установлено в ангиоматозных вариантах, а медиана количества CD4+ и CD8+ ОИЛ в менинготелиоматозных вариантах была наибольшей и составляла 9 (1; 26) и 16 (8; 47) клеток соответственно. Установлено, что в менинготелиоматозных вариантах количество CD4+ ОИЛ достоверно превышает их количество в ангиоматозных (р=0,035) и фибробластических вариантах (р=0,040). Количество CD8+ ОИЛ в менинготелиоматозных вариантах статистически достоверно больше, чем в ангиоматозных (р=0,010) и переходных (р=0,003). Мы обнаружили, что в менингиомах grade I количество CD8+ ОИЛ достоверно превышало количество CD4+ ОИЛ (р=0,003). Соотношение CD8+/CD4+ ОИЛ составляло 1,66. В анапластических менингиомах медиана количества CD4+ ОИЛ составила 9 (3; 20) клеток, а CD8+ ОИЛ – 14 (9; 80) клеток. Хотя количество CD8+ ОИЛ и превышало количество CD4+ ОИЛ, но результаты не были статистически достоверными (р=0,164). Соотношение CD8+/CD4+ ОИЛ составляло 2,99. Количество CD20+ ОИЛ нарастало в ряду: фибробластические – 1 (0; 6) клетка, переходные – 5,5 (0; 10) клетки, менинготелиоматозные – 14,5 (0; 39) и анапластические менингиомы – 24 (2,5; 46) клетки. Выводы. В доброкачественных менингиомах количество CD8+ ОИЛ достоверно превышало количество CD4+ ОИЛ, что может играть важную роль в ограничении скорости роста этих опухолей. Между менингиомами grade I и grade III отсутствует статистически достоверная разница количества CD4+, CD8+ и CD20+ ОИЛ. Взаимодействие иммунных клеток в опухолевом микроокружении является сложным и во многом зависит от фенотипа ОИЛ, его установление сможет раскрыть механизмы прогрессии анапластичних менингиом. Tumor-inﬁltrating lymphocytes (TIL) are an important component of the microenvironment in brain tumors and particularly in meningiomas. It is considered that immune cell inﬁ ltrates in meningiomas of the brain are composed of different populations of immune cells that perform a wide range of functions. Objective.To investigate the quantitative composition and distribution of CD4, CD8, CD20 tumor-inﬁltrating lymphocytes (TIL) in the tumor microenvironment of the brain meningiomas. Material and methods. Using immunohistochemistry 60 cases of meningiomas were analyzed. Results. The lowest quantity of CD4+ and CD8+ TIL was established in angiomatous subtypes and the median amount of CD4+ and CD8+ TIL in meningothelial subtypes was the highest, it was equal to 9 (1; 26) and 16 (8; 47) cells respectively. It was found that the number of CD4+ TIL was signiﬁcantly higher in meningothelial variants than the number of CD4+ TIL in angiomatous (p=0.035) and ﬁ broblastic cases (p=0.040). The number of CD8+ TIL in meningothelial subtypes was statistically signiﬁcantly higher than in angiomatous (p=0.010) and transitional (p=0.003). We revealed that in grade I meningiomas number of CD8+ TIL signiﬁcantly exceeded the number of CD4+ TIL (p=0.003). The CD8+/CD4+ TIL ratio was 1,66. The median number of CD4+ TIL in anaplastic meningiomas was 9 (3; 20) cells, and CD8+ TIL – 14 (9; 80) cells. Although the number of CD8+ TIL exceeded the number of CD4+ TIL, but the results were not statistically signiﬁ cant (p=0.164). The CD8+/CD4+ TIL ratio was 2,99. Median quantity of CD20+ TIL was increased in the following row: ﬁ broblastic – 1 (0; 6) cells, transitional – 5.5 (0; 10) cells, meningothelial – 14.5 (0; 39) cells and anaplastic meningiomas – 24 (2.5; 46) cells. Conclusions. In benign meningiomas quantity of CD8+ TIL signiﬁ cantly exceeded the number of CD4+ TIL, that can play an important role in limiting the rate of growth of these tumors. There was no statistically signiﬁ cant difference in the number of CD4+, CD8+ and CD20+ TIL between grade I and grade III meningiomas. Interaction of immune cells in the tumor microenvironment is complex and largely depends on the phenotype of TIL, its establishment will be able to uncover the mechanisms of progression in anaplastic meningiomas.
Количественный анализ опухоль-инфильтрирующих лимфоцитов в менингиомах головного мозга
Quantitative analysis of tumor-inﬁltrating lymphocytes in meningiomas of the brain
Keywords: менінгіома; пухлинне мікрооточення; пухлино-інфільтруючі лімфоцити; CD4; CD8; CD20; менингиома; опухолевое микроокружение; опухоль-инфильтрирующие лимфоциты; Meningioma; Tumor Microenvironment; Tumor-Inﬁltrating Lymphocytes