Консенсус експертів Всеукраїнської асоціації кардіологів України і Всеукраїнської асоціації фахівців із серцевої недостатності щодо нового індивідуалізованого підходу до лікування пацієнтів із прогресуючим перебігом хронічної серцевої недостатності - Воронков, Л. Г.; Долженко, М. М.; Жарінов, О. Й.; Зайченко, Г. В.; Іванов, Д. Д.; Коваль, О. А.; Кравченюк, Є. Я.; Лашкул, Дмитро Андрійович; Пархоменко, О. М.; Різниченко, А. О.; Сичов, О. С.; Целуйко, В. Й.; et al. (My University, 2024)
З позицій доказової медицини кожен пацієнт повинен отримувати всі компоненти науково обґрунтованої медикаментозної терапії, здатної модифікувати прогноз і перебіг хвороби. Індивідуалізація лікування розглядається як інструмент досягнення обґрунтованої медикаментозної терапії в пацієнтів, які не переносять ті чи інші лікарські засоби. Реалізація підходу до лікування з урахуванням індивідуальних особливостей пацієнтів з прогресуючим перебігом хронічної серцевої недостатності (ХСН), а також інноваційний додатковий вплив через інший шлях патогенезу ХСН з використанням верицигуату може поліпшити прогноз у хворих з ХСН. З цією метою був запропонований алгоритм VICTORIA для визначення пацієнтів із прогресуючою СН, в яких верицигуат може бути найбільш ефективним. Основна ідея алгоритму VICTORIA полягає в тому, що здебільшого пацієнти із СН – це літні люди з декількома коморбідностями, що потребують фармакотерапії, а отже, ризик побічних ефектів, непереносимості і взаємодії лікарських заходів значно зростає. Своєю чергою це унеможливлює використання всіх препаратів базисної терапії у цільових дозах. У таких випадках верицигуат стане препаратом вибору для заміни або доповнення поточного лікування. From the perspective of evidence based medicine, it is recommended that each patient receive all the components of guideline directed medical therapy (GDMT) that have been proven to have a positive impact on morbidity and mortality. Individualization of treatment is considered a useful tool for achieving GDMT in patients with tolerability issues. Tailoring the treatment approach to the individual characteristics of patients with progressive chronic heart failure (CHF), as well as incorporating innovative strategies targeting different pathways of CHF with vericiguat, can lead to improved prognosis in patients with CHF. The VICTORIA algorithm was developed to identify patients with advanced HF for whom vericiguat may be most effective. The core concept of the VICTORIA algorithm is that most patients with HF are elderly individuals with multiple comorbidities who require pharmacotherapy, leading to a significant increase in the risk of side effects, tolerability issues, and drug interactions. Consequently, the majority of patients are not prescribed drugs at target doses. In such cases, vericiguat will be the drug of choice to either replace or supplement the current treatment.
Consensus of experts of the All-Ukrainian Association of Cardiology and the All-Ukrainian Association of Heart Failure Specialists regarding a new individualized approach to treatment of patients with a progressive course of chronic heart failure
Keywords: консенсус; прогресування хронічної серцевої недостатності; індивідуалізація лікування; верицигуат; алгоритм; consensus; progression of chronic heart failure; treatment individualization; vericiguat; algorithm