Нітрозивний стрес та активація пероксидного окиснення ліпідів — предиктори порушень сперматогенезу у щурів із токсичним гепатитом - Мельниківська, Н. В.; Кудря, М. Я.; Палагіна, І. А.; Устенко, Н. В.; Лалименко, О. С.; Морозюк, А. Ю.; Тржецинський, Сергій Дмитрович; Мельниковская, Н. В.; Кудря, М. Я.; Палагина, И. А.; Устенко, Н. В.; Лалименко, А. С.; et al. (Харків: Нац. акад. мед. наук України, Держ. установа "Ін-т пробл. ендокринної патології ім. В. Я. Данилевського НАМН України", 2020)
За останні 20 років згідно з даними ВООЗ спостерігається тенденція до щорічного зростання у всіх країнах світу кількості хворих із захворюваннями печінки, особливо серед чоловіків. На теперішній час близько 15 % подружніх пар у всьому світі мають проблеми з природним настанням вагітності, при цьому частка «чоловічого» фактора в безплідді родини складає 50–60 %. За відсутності даних щодо причин порушень дозрівання сперматозоїдів, виділяють так зване ідіопатичне безпліддя. Цілком ймовірно, що саме гепатит, як первинне захворювання, може бути однією з причин виникнення ідіопатичного чоловічого безпліддя. Метою дослідження було з’ясування прогностичної значущості показників обміну оксиду азоту та процесів ліпопероксидації в розвитку порушень сперматогенезу у щурів з токсичним гепатитом. При дослідженні прооксидантного статусу щурів з гепатитом, індукованим ССl4, виявлено вірогідне підвищення в гомогенаті печінки вмісту первинних та вторинних продуктів ПОЛ в 1,6 і 1,4 рази відповідно. На рівні цілісного організму інтенсивність процесів вільно радикального окиснення є менш вираженою, ніж в печінці. Зареєстровано підвищення активності первинних реакцій ПОЛ у вигляді збільшення на 24 % вмісту дієнових кон΄югатів у сироватці крові щурів з гепатитом. Дослідження стану метаболізму NO виявили тенденцію до підвищення вмісту нітрат та нітрит аніонів у гомогенаті печінки щурів з ССl4-інтоксикацією та значуще зростання концентрації первинного продукту нітрозивного стресу — нітрит-аніону у сироватці крові. Проведені експерименти показали, що за умов токсичного гепатиту значущих змін зазнали усі показники спермограми, які були досліджені, за виключенням відсотка рухливих сперматозоїдів. Це пов’язано з чутливістю спермато¬зоїдів до окисної атаки та нітрозивного стресу, на тлі яких відбувається пошкодження їх ядерної ДНК та як наслідок зниження рухомості. За последние 20 лет по данным ВООЗ наблюдается тенденция к ежегодному росту во всех странах мира количества больных с заболеваниями печени, особенно среди мужчин. В настоящее время около 15 % супружеских пар во всем мире имеют проблемы с естественным наступлением беременности, при этом доля «мужского» фактора в бесплодии семьи составляет 50–60 %. При отсутствии данных о причинах нарушений созревания сперматозоидов, выделяют так называемое идиопатическое бесплодие. Вполне вероятно, что именно гепатит, как первичное заболевание, может быть одной из причин возникновения идиопатического мужского бесплодия. Целью исследования было выяснение прогностической значимости показателей обмена оксида азота и процессов липопероксидации в развитии нарушений сперматогенеза у крыс с токсическим гепатитом. При исследовании прооксидантного статуса крыс с гепатитом, индуцированным ССl4, выявлено достоверное повышение в гомогенате печени содержания первичных и вторичных продуктов ПОЛ в 1,6 и 1,4 раза соответственно. На уровне целостного организма интенсивность процессов свободнорадикального окисления была менее выраженной, чем в печени. Отмечено повышение активности первичных реакций ПОЛ в виде увеличения на 24 % содержания диеновых конъюгатов в сыворотке крови крыс с гепатитом. При исследовании метаболизма оксида азота была обнаружена тенденция к повышению содержания нитрат и нитрит анионов в гомогенате печени крыс с ССl4-интоксикацией и достоверный рост концентрации первичного продукта нитрозивного стресса — нитрит-аниона в сыворотке крови. Показано, что в условиях токсического гепатита достоверно изменялись все показатели спермограммы, которые были исследованы, за исключением процента подвижных сперматозоидов. Это связано с чувствительностью сперматозоидов к окислительной атаке и нитрозивному стрессу, на фоне которых происходит нарушение их ядерной ДНК и как следствие — снижение подвижности. Within the recent 20 years the WHO constantly registers a trend towards the annual increase in number of patients (especially men) with the liver disease in all countries. Currently, about 15 % of married couples worldwide have problems with the natural onset of pregnancy, with a 50–60 % proportion of the «male» factor in infertility of families. Under absence of data on origins of disorders of the spermatozoa maturation, the so-called idiopathic infertility is distinguished. It is likely that hepatitis, as a primary disease, may become one of the determinants of such idiopathic male infertility. The aim of our study was a determination of the prognostic sig-nificance of the nitric oxide metabolism and lipoperoxidation processes in advancement of spermatogenesis dis-orders in rats with the toxic hepatitis. Our study of the prooxidant status of rats with the CCl4-induced hepatitis enabled to find a veracious increase, in the liver homogenate, of the primary and secondary lipid peroxidation products content by 1,6 and 1,4 times respectively. At the level of the entire organism, the intensity of free radi-cal oxidation processes was less pronounced than in the liver. We found a boosting of the primary lipid peroxida-tion reactions in form of a 24 % increase in content of the diene conjugates in the serum of rats with hepatitis. Studies of the state of nitric oxide (NO) metabolism have shown a tendency of increase in content of the nitrate and nitrite anions in the liver homogenate of rats with the CCl4 intoxication as well as a reliable enlargement in concentration of the primary of nitrosative stress product (the nitrite anion) in serum. Our experiments also showed that the toxic hepatitis veraciously changed all examined indicators of the spermogram, with the per-centage of the motile sperm as the only exception. We interpreted this impact as a susceptibility of spermatozoa to oxidative attack and nitrosative stress that impair their nuclear DNA and cause reduction of their mobility.
Нитрозивный стресс и активация перекисного окисления липидов — предикторы нарушений сперматогенеза у крыс с токсическим гепатитом
Nitrosative stress and activation of lipid peroxide oxidation — as predictors of spermatogenesis disorders in rats with toxic hepatitis
Keywords: гепатит; оксидативний стрес; нітрозивний стрес; сперматогенез; оксидативный стресс; нитрозивний стресс; spermatogenesis; nitrosative stress; oxidative stress; hepatitis