Особливості ендокринної функції загрудинної залози в новонароджених із вродженою цитомегалією - Гиря, Олена Максимівна; Гиря, Е. М.; Hyrya, O. M. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Проблема вродженої цитомегалії в останні роки набуває особливого науково-медичного та соціально-економічного значення у зв’язку з її імунодепресивним впливом на організм. З метою визначення ендокринної функції загрудинної залози у 23 новонароджених з антенатальною цитомегалією та 15 здорових новонароджених визначили вміст одного з її ключових гормонів – α-1-тимозину. У новонароджених із вродженою цитомегалією встановили підвищення секреції α-1-тимозину, що забезпечило часткову компенсацію імунодефіцитного стану. Виявили, що рівень α-1-тимозину залежав від гестаційного віку дітей, які мали ознаки антенатальної цитомегаловірусної інфекції. Результати дослідження свідчать про антенатальне походження хвороби та є обґрунтуванням для призначення імунокорегуючих препаратів. Проблема врожденной цитомегалии в последние годы приобретает особенное научно-медицинское и социально-экономическое значение в связи с ее иммунодепрессивным влиянием на организм. С целью определения эндокринной функции вилочковой железы у 23 новорожденных с антенатальной цитомегалией и 15 здоровых новорожденных определили содержание одного из ее ключевых гормонов – α-1-тимозина. У новорожденных с врожденной цитомегалией установлено повышение секреции α-1-тимозина, что обеспечило частичную компенсацию иммунодефицитного состояния. Отмечено, что уровень α-1-тимозина зависел от гестационного возраста детей, у которых были признаки антенатальной цитомегаловирусной инфекции. Результаты исследования свидетельствуют об антенатальном происхождении болезни и являются обоснованием для назначения иммунокоррегирующих препаратов. The problem of congenital cytomegalovirus in recent years acquires special scientifi c, medical and socio-economic values in the conditions of depression of birth rate, augmentation of number of pregnant women and newborns with high perinatal risk, immunodepressive effect on an organism, and also an increased incidence. Aim. To determine the endocrine function of the thy mus in 23 infants with antenatal cytomegalovirus, 15 healthy newborns and 19 newborns with noninfectious perinatal lesion of CNS content of - α-1- thymosin was defi ned. Results. It was established that antenatal CMV promotes the child’s complex immunodefi ciency state. Preterm newborns with antenatal origin of cytomegalovirus transferred more severe form of the disease with deep lesions of the central body immunity. Conclusion. These data point to the antenatal source of the disease and justify the appropriateness of the administered etiotropic therapy.
Особенности эндокринной функции вилочковой железы у новорожденных с врожденной цитомегалией
Features of thymic endocrine function in newborns with congenital cytomegaly
Keywords: новонароджені діти; вроджена цитомегалія; загрудинна залоза; α-1-тимозин; новорожденные дети; врожденная цитомегалия; вилочковая железа; α-1-тимозин; Newborns; Cytomegalovirus Infections; Thymus; α-1-thymosin