Взаємозв'язок психовегетативних розладів та когнітивного дефіциту з якістю життя хворих на ішемічну хворобу серця із супутньою артеріальною гіпертензією - Михайловська, Наталія Сергіївна; Мануйлов, С. М. (ДЗ «Запорізька медична академія післядипломної освіти МОЗ України», 2019)
В Україні майже 44% населення страждають на ішемічну хворобу серця (ІХС) та артеріальну гіпертензію (АГ), а їх поєднання зустрічається у 60% випадків. Психовегетативні та когнітивні порушення, зазвичай, є першими проявами хронічної недостатності мозкового кровообігу на тлі захворювань серця, а тому потребують особливої уваги як лікарів первинної ланки, так і вузьких спеціалістів. Поєднання соматичної патології разом з когнітивною дисфункцією призводить до прогресування тривожно-депресивної симптоматики, що значно погіршує якість життя цих хворих та негативно впливає на подальший прогноз. Мета дослідження: вивчити взаємозв'язок психовегетативних розладів та когнітивного дефіциту з якістю життя хворих на ішемічну хворобу серця із супутньою артеріальною гіпертензією.
Keywords: тези доповідей