Дослідження підходів до комплексної оцінки соціально-економічних наслідків, спричених втратою здоров'я населення - Yakovleva, O. S.; Яковлева, Ольга Станіславівна (Харків : НФаУ, 2018)
Методологія фармакоекономічного аналізу потребує зваженого та обґрунтованого вибору показника ефективності медичної технології. В умовах обмежених ресурсів та постійного удорожчання інноваційних медичних технологій та лікарських засобів все більшого значення набуває врахування того, що хвороба має наслідки для соціальної сфери та сфери економіки. Збитки внаслідок втрати здоров’я істотно залежать від тяжкості та тривалості порушення здоров’я та його наслідків, у тому числі стосовно працездатності, від вартості діагностики, лікування (догляду) і реабілітації, віку постраждалих та визначають тягар захворювання для суспільства. Відповідно до цього виникає потреба у проведенні комплексної оцінки наслідків через захворюваність та смертність населення. А для більш обґрунтованого вибору медичних технологій необхідно порівняння значень отриманих показників комплексної оцінки при природному перебігу захворювання та при певному медичному втручанні. The methodology of pharmacoeconomic analysis requires a balanced and well-founded choice of the indicator of the effectiveness of medical technology. In a context of limited resources and the everincreasing costs of innovative medical technologies and medicines, it is becoming increasingly important to take into account that the disease has implications for the social sphere and the economy. Losses due to the loss of health significantly depend on the severity and duration of the disruption of health and its consequences, including disability, the cost of diagnosis, treatment (care) and rehabilitation, the age of the victim and determine the burden of the disease. Accordingly, there is a need for a complex assessment of the consequences of the morbidity and mortality of the population and a comparing the value of the socio-economic burden of the illness with the natural course of the disease and with certain medical interventions.
Study of approaches to a complex assessment of socio-economic consequences, caused by population health losses
Keywords: тези; непрацездатність; інвалідність; показник DALY; morbidity; disability; index DALY