Причины возникновения и ранняя диагностика болезни Легг-Кальве-Пертеса - Щокін, Олег Васильович; Коломийчук, Н. В. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
На основі обстеження 32 пацієнтів із захворюваннями кульшового суглоба (рентгенографія, денситометрія, магнітно-резонансна томографія, ультразвукове дослідження, реовазографія, діагностична пункція) визначено етіологічний і патогенетичний зв’язок реактивного кокситу з хворобою Легг-Кальве-Пертеса. Реактивный коксит, на нашу думку, є ішемічною оборотною стадією хвороби Легг-Кальве-Пертеса, яку позначено як її 0 стадію. За імовірністю розвитку хвороби Легг-Кальве-Пертеса виділено групу ризику серед пацієнтів з реактивним кокситом. На основании обследования 32 пациентов с заболеваниями тазобедренного сустава (рентгенография, денситометрия, магнитно-резонансная томография, ультразвуковое исследование, реовазография, диагностическая пункция) определена этиологическая и патогенетическая связь реактивного коксита с болезнью Легг-Кальве-Пертеса. Реактивный коксит, по нашему мнению, является ишемической обратимой стадией болезни Легг-Кальве-Пертеса, которую обозначили как ее 0 стадию. По возможности развития болезни Легг-Кальве-Пертеса выделена группа риска среди пациентов с реактивным кокситом. On the basis of the inspection of 32 patients with hip joint diseases (roentgenography, densitometry, magnetic resonance tomography, ultrasonic research, reovasography and diagnostic puncture) etiological and pathogenetic relationship of reactive coxitis and Legg-Calve-Perthes disease (LCPD) is defi ned. Reactive coxitis, in our opinion, is ischemic reversible stage of LCPD which we have designated as its 0 stage. We also have singled out risk group among patients with reactive coxitis, which can develop into Legg-Calve-Perthes disease.
Keywords: діти; хвороба Легг-Кальве-Пертеса; реактивний коксит; кульшовий суглоб; голівка стегнової кістки; дети; болезнь Легг-Кальве-Пертеса; реактивный коксит; тазобедренный сустав; головка бедренной кости; children; Legg-Calve-Perthes disease; reactive coxitis; hip joint; femur head