Особливості післядипломної освіти акушерів-гінекологів в опануванні ендоскопічних методів - Авраменко, Наталія Вікторівна; Барковський, Дмитро Євгенович; Нікіфоров, Олег Анатолійович; Кабаченко, Олена Володимирівна; Грідіна, Ірина Борисівна; Барковский, Д. Е.; Никифоров, О. А.; Кабаченко, Е. В.; Гридина, И. Б.; Avramenko, N. V.; Barkovsky, D. E.; Nikiforov, O. A.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Показано доцільність створення циклу тематичного удосконалення «Ендоскопія в гінекології» для післядипломної освіти акушерів-гінекологів. Надано роз’яснення навчального плану циклу, визначено його структуру та тематичні плани лекцій, практичних і семінарських занять. Мета циклу – навчити лікаря акушера-гінеколога виконанню діагностичної гістероскопії та лапароскопії, а також базових ендоскопічних втручань у гінекології. Завдання циклу «Ендоскопія в гінекології» – подати теоретичні знання з основ ендоскопічної гінекології, на основі яких навчити виконувати диференційний діагноз і обирати оптимальну тактику оперативного втручання з використанням ендоскопічної техніки. Показана целесообразность создания цикла тематического усовершенствования «Эндоскопия в гинекологии» для последипломного образования акушеров-гинекологов. Приведены разъяснения учебного плана цикла, структура цикла и тематические планы лекций, практических и семинарских занятий. Цель цикла – научить врача акушера-гинеколога выполнению диагностической гистероскопии и лапароскопии, а также проведению базовых эндоскопических операций в гинекологии. Задача цикла «Эндоскопия в гинекологии» – представить теоретические знания по основам эндоскопической гинекологии, на основе которых научить проведению дифференциального диагноза и выбору оптимальной тактики оперативного вмешательства с использованием эндоскопической техники. In the article attention is accented on expediency of creation of thematic improvement cycle «Endoscopy in gynecology» for postdegree education of obstetricians-gynaecologists. Basic components of curriculum and structure of cycle, and also thematic plans of lectures, practical and seminar classes are given. The aim of cycle is to teach obstetrician-gynaecologist to perform diagnostic hysteroscopy and laparoscopy, and to carry out basic endoscopic operations in gynecology. The task of «Endoscopy in gynaecology» cycle is to give theoretical knowledge on endoscopic gynaecology theory, and to teach to make differential diagnosis and to choose optimal tactics of operative intervention with endoscopic technique use.
Особенности последипломного образования акушеров-гинекологов в освоении эндоскопических методов
The peculiarities of postdegree education of obstetricians-gynaecologists in mastering of endoscopic methods
Keywords: післядипломна освіта; акушерство та гінекологія; ендоскопія; последипломное образование; акушерство и гинекология; эндоскопия; postdegree education; obstetrics and gynaecology; endoscopy