Нуклеарний фактор активованих Т-клітин (NFATC) як можливий діагностичний і прогностичний маркер при клапанних вроджених вадах серця та гіпертрофії міокарда - Каменщик, Андрій Володимирович; Іванько, Олег Григорович; Федченко, А. В.; Иванько, О. Г.; Kamenshchyk, А. V.; Ivanko, O. G.; Fеdchеnkо, A. V. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
З метою визначення можливої ролі поліморфізму генів сімейства NFATC у формуванні клапанних вад серця здійснили огляд фахової літератури. Визначили, що експресія генів сімейства нуклеарних факторів активованих Т-клітин (NFATc 1-4) при серцево-судинних порушеннях, які супроводжують як вроджені вади серця (переважно з ураженням клапанів), так і артеріальну гіпертензію, має адаптивний і стрес-індукований щодо відповідних гемодинамічних навантажень характер. Враховуючи, що зазначені протеїни відіграють критичну роль у формуванні серцевих структур і розвитку патологічної гіпертрофії міокарда та судинної стінки, вони разом із сигнальними факторами активації можуть бути доволі перспективними біологічними маркерами під час раннього клінічного прогнозування розвитку серцево-судинних порушень у пацієнтів з окремими вродженими вадами серця (насамперед з аномаліями клапанів) та артеріальною гіпертензією. С целью определения возможной роли полиморфизма генов семейства NFATC в формировании клапанных пороков сердца провели обзор специализированной литературы. Установили, что экспрессия генов семейства нуклеарных факторов активированных Т-клеток (NFATc 1-4) при сердечно-сосудистых нарушениях, сопровождающих как врожденные пороки сердца (преимущественно с поражением клапанов), так и артериальную гипертензию, имеет адаптивный и стресс-индуцированный по соответствующим гемодинамическим нагрузкам характер. Учитывая, что указанные протеины играют критическую роль в формировании сердечных структур и развитии патологической гипертрофии миокарда и сосудистой стенки, они вместе с сигнальными факторами активации могут быть весьма перспективными биологическими маркерами при раннем клиническом прогнозировании развития сердечно-сосудистых нарушений у пациентов с отдельными врожденными пороками сердца (прежде всего с аномалиями клапанов) и артериальной гипертензией. Aim. The nuclear factor of activated T-cells (NFATc 1-4) family gene expression against the background of cardiovascular disorders, accompanying both congenital heart diseases (mainly ones involving valvular defects) and arterial hypertension, is adaptive and stress- induced by the respective hemodynamic stress. Results. In this regard, given the fact that these proteins play a critical role in both formation of the cardiac structures and, at the same time, development of pathological myocardial and vascular wall hypertrophy, they, along with the signaling activating factors, can be regarded as quite promising biological markers for early clinical prediction of development of the cardiovascular disorders in patients with certain congenital heart diseases (especially with valve anomalies) or hypertension.
Нуклеарный фактор активированных Т-клеток (NFATC) как возможный диагностический и прогностический маркер при клапанных врожденных пороках сердца и гипертрофии миокарда
Nuclear factor of activated T-cells (NFATC) as a possible diagnostic and prognostic marker in congenital valvular diseases and myocardial hypertrophy
Keywords: вроджені вади серця; гіпертрофія лівого шлуночка; генетичний поліморфізм; фактории транскрипції NFATC; врожденные пороки сердца; гипертрофия левого желудочка; генетический полиморфизм; факторы транскрипции NFATC; Сongenital Heart Defects; Left Ventricular Hypertrophy; Genetic Polymorphism; NFATC Transcription Factors