Influence of thyroid hormones and cortisol on immune response in case of children’s bronchopulmonary diseases - Smiyan, O.; Loboda, A.; Havrylenko, A.; Bynda, T.; Popov, S.; Reznychenko, Y. H.; Vasylieva, O.; Petrashenko, V.; Sichnenko, P.; Smiian, K.; Man`ko, Y.; Shkolna, I.; et al. (My University, 2021)
The problem of acute respiratory tract infections (including acute bronchitis) remains urgent in the whole world independent of human age, especially when disease rates are considered. The World Health Organization reports annually on 1.5 billion cases of acute respiratory diseases. In Ukraine, the disease rate is 3.6 times higher among children than among adults (totally, it is equal to 67,000 cases per 100,000 individuals). The highest rate is observed among under-6- year-old children. In contrast to the average bronchopulmonary disease rate in Europe, the same Ukrainian index remains slightly higher for the last decades. Among children, the acute bronchitis rate is 6.2– 25.0% within all bronchopulmonary diseases, reaching 50.0–90.0% if there are recurrences. Проблема гострих інфекцій дихальних шляхів, у тому числі гострого бронхіту, з огляду на високу захворюваність та поширеність залишається актуальною в усьому світі незалежно від віку. Про близько 1,5 млрд. випадків гострих респіраторних захворювань ВООЗ рапортує щороку. В Україні розповсюдженість гострих респіраторних інфекцій серед дітей в 3,6 разів вища за аналогічних показник серед дорослих і становить 67 тисяч випадків на 100 тисяч населення. Найбільше випадків реєструють у дітей віком від 0 до 6 років. Порівняно з середнім рівнем захворюваності й поширеності бронхолегеневих захворювань в країнах Європи аналогічні показники по Україні залишаються дещо вищими в останні десятиріччя. Гострий бронхіт з питомою вагою 6,2–25,0 % займає провідне місце серед захворювань даної групи у дітей, а при їх рекурентному перебігу частка збільшується до 50,0–90,0 %.
Вплив гормонів щитоподібної залози та кортизолу на імунну відповідь при бронхолегеневих захворюваннях у дітей
Keywords: children; bronchopulmonary diseases; euthyroid sick syndrome; hormones; triiodothyronine; thyroxine; cortisol; immunity; діти; бронхолегеневі захворювання; синдром еутиреоїдної патології; гормони; трийодтиронін; тироксин; кортизол; імунітет