Изучение механизмов активации васкулярного эндотелия у больных псориазом и артериальной гипертензией - Макурина, Г. И.; Макуріна, Галина Іванівна; Makurina, G. I. (Запорізький державний медичний університет, 2016)
С целью исследования особенностей экспрессии васкулоэндотелиального фактора роста у пациентов, страдающих одновременно псориазом и артериальной гипертензией, у 102 больных методом непрямого твёрдофазного иммуноферментного анализа изучен уровень VEGF-A в сыворотке крови. Установлено, что в группе больных псориазом и артериальной гипертензией, которая во всех группах представлена гипертонической болезнью II стадии, уровень сигнального белка васкулогенеза VEGF-A был максимальным и составлял 694,44 (567,36–829,87) пг/мл, что на 48,27% (p‹0,01) статистически значимо выше, чем у лиц с псориазом, и более чем в 5 раз (p‹0,01) превышал показатели группы больных только с ГБ. В то же время у больных псориазом без коморбидности уровень фактора роста эндотелия сосудов был выше в 3,5 раза (p‹0,01) в сравнении с пациентами группы ГБ, у которых этот показатель не превышал 300 пг/мл. Это указывает на наибольшую активность ангиогенеза именно при сочетании у пациентов псориаза и ГБ. Полученные результаты свидетельствуют о наличии достоверной прямой взаимозависимости между показателями экспрессии VEGF-А и тяжестью клинического течения дерматоза у пациентов, страдающих одновременно псориазом и ГБ. З метою дослідження особливостей експресії васкулоендотеліального фактора росту в пацієнтів, які страждають одночасно на псоріаз та артеріальну гіпертензію, у 102 хворих методом непрямого твердофазного імуноферментного аналізу вивчили рівень VEGF-A в сироватці крові. Встановили, що у групі хворих на псоріаз та артеріальну гіпертензію, що в усіх групах представлена гіпертонічною хворобою ІІ стадії, рівень сигнального білка васкулогенезу VEGF-A був максимальний – 694,44 (567,36–829,87) пг/мл, що на 48,27% (p‹0,01) статистично значуще вище, ніж в осіб із псоріазом, і більше ніж у п’ять разів (p‹0,01) перевищував показники групи хворих тільки на ГБ. Водночас у хворих на псоріаз без коморбідності рівень фактора росту ендотелію судин був вищим у 3,5 раза (p‹0,01) при зіставленні з пацієнтами групи ГБ, у яких цей показник не перевищував 300 пг/мл. Це вказує на найбільшу активність ангіогенезу саме при поєднанні в пацієнтів псоріазу та ГБ. Результати свідчать про наявність вірогідної прямої взаємозалежності між показниками експресії VEGF-А та тяжкістю клінічного перебігу дерматозу в пацієнтів, які страждають одночасно на псоріаз і ГБ. The aim. To study Vascular Endothelial Growth Factor-A expression in patients with both psoriasis and hypertension. Methods and results. 102 patients were included. Vascular Endothelial Growth Factor-A level was detected with indirect ELISA method. It was found that VEGF-A level was maximal in patients with psoriasis and hypertension stage II - 694.44 (567.36–829.87) pg/ml. That was statistically signifi cantly higher (p‹0,01) than in patients with psoriasis and more than 5 times (p‹0,01) higher than VEGF-A levels patients with essential hypertension. At the same time, vascular endothelial growth factor level in patients with psoriasis without essential hypertension was higher in 3.5 times (p‹0,01) when compared with group of patients with essential hypertension, which did not exceed 300 pg/ml. This indicates it is most active angiogenesis in patients with a combination of psoriasis and essential hypertension. Conclusion. The results indicated the direct relationship between the reliable indicators of VEGF-A expression and dermatosis clinical course severity in patients with both psoriasis and essential hypertension.
Вивчення механізмів активації васкулярного ендотелію у хворих на псоріаз та артеріальну гіпертензію
Vascular endothelium activation mechanisms study іn patients with psoriasis and essential hypertension
Keywords: эндотелиальный сосудистый фактор роста; псориаз; гипертоническая болезнь; ендотеліальний судинний фактор росту; псоріаз; гіпертонічна хвороба; Vascular Endothelial Growth Factor-A; Psoriasis; Essential Hypertension