Принципи й алгоритм побудови системи комплаєнсорієнтованої індивідуально-конгруентної психотерапії дисоціативних розладів - Столяренко, Андрій Миколайович; Stolyarenko, A. M.; Столяренко, А. Н. (My University, 2016)
В роботі розроблено принципи й алгоритм побудови системи комплаєнс-орієнтованої індивідуально-конгруентної психотерапії дисоціативних розладів. Запроонована система психотерапії дисоціативних розладів та опробувана в клінічних умовах. На базі КУ «Обласна клінічна психіатрична лікарня» ЗОР було проведено рандомізоване контрольоване дослідження за участю 108 хворих на дисоціативні розлади (F44). З них 54 хворих отримували терапію за стандартними протоколами лікування дисоціативних розладів та комплаєнс-орієнтовану психотерапію, алгоритм вибору якої було засновано на особливостях досягнення комплаєнсу (група дослідження – ГД); 54 хворих отримували лише терапію за стандартними клінічними протоколами (група контролю – ГК). Застосування розробленої системи комплаєнс-орієнтованої психотерапії дисоціативних розладів довело її ефективність: більш швидке (на 35% по відношенню до ГП) купіювання психопатологічної симптоматики в ГД та відсутність рецидиву захворювання протягом двох років. In the work developed principles and an algorithm for constructing a system of compliance-oriented individually-congruent psychotherapy dissociative disorders. The proposed system of psychotherapy dissociative disorders, was tested in a clinical setting. On the basis of MI «Regional clinical psychiatric hospital» of the ZRC was a randomized, controlled study involving 108 patients with dissociative disorders (F44). Of these, 54 patients received therapy according to standard treatment protocols for dissociative disorders and compliance-oriented psychotherapy, selection algorithm which was based on the characteristics of achieving compliance (study group – SG); 54 patients received therapy according to standard clinical protocols (control group – CG). Application of the developed system compliance-oriented psychotherapy dissociative disorders proved its efficiency: faster (by 35% compared to the CG) relief of psychiatric symptoms in the GI and no relapse within two years. В работе разработаны принципы и алгоритм построения системы комплаенс-ориентированной индивидуально-конгруэнтной психотерапии диссоциативних расстройств. Предложена система психотерапии диссоциативных расстройств и опробована в клинических условиях. На базе КУ «Областная клиническая психиатрическая больница» ЗОР было проведено рандомизированное контролируемое исследование с участием 108 больных диссоциативными расстройствами (F44). Из них 54 больных получали терапию по стандартным протоколам лечения диссоциативных расстройств и комплаенс-ориентированную психотерапию, алгоритм выбора которой был основан на особенностях достижении комплаенса (группа исследования – ГИ); 54 больных получали терапию по стандартным клиническим протоколам (группа контроля – ГК). Применение разработанной системы комплаенс-ориентированной психотерапии диссоциативных расстройств доказало ее эффективность: более быстрое (на 35% по отношению к ГП) купирование психопатологической симптоматики в ГИ и отсутствие рецидива заболевания в течение двух лет.
The principles and the algorithm of construction a system of compliance-oriented individuallycongruent psychotherapy disorders dissociative
Принципы и алгоритм построения системы комплаенс-ориентированной индивидуально-конгруэнтной психотерапии диссоциативных расстройств
Keywords: дисоціативні розлади; комплаєнс; психотерапія; внутрішня картина хвороби; dissociative disorders; compliance; psychotherapy; inner picture of the disease; диссоциативные расстройства; комплаенс; психотерапия; внутренняя картина болезни