Вплив рогівкового астигматизму на рефракційний результат факоемульсифікації катаракти - Завгородня, Наталія Григорівна; Костровська, Катерина Олегівна; Новікова, Валерія Юріївна (My University, 2025)
Завданням дослідження було вивчення впливу рогівкового астигматизму на рефракційний результат факоемульсифікації катаракти. Проаналізовано результати оперативного лікування 40 хворих (50 очей). На всіх очах була виконана факоемульсифікація катаракти та імплантована сферична інтраокулярна лінза без застосування додаткових методів корекції рогівкового астигматизму. Доопераційний рогівковий астигматизм пацієнтів від 0,5 Д до 3,75 Д за даними кератометрії. Вік досліджуваних коливався від 30 до 83 років. Всі обстежені очі були розподілені на 4 підгрупи в залежності від ступеню рогівкового астигматизму за даними доопераційної кератометрії.
Keywords: катаракта; рогівковий астигматизм; факоемульсифікація катаракти; порушення рефракції; хірургічне лікування катаракти