Анатомо-клінічне обгрунтування хірургічного доступу до підключичної артерії - Булдишкін, Віктор Васильович; Богданов, Павло Валерійович; Мєшкова, Олена Віталіївна (My University, 2023)
Різноманітність хірургічної патології, травми з ушкодженням стовбура та основних гілок різних відділів підключичної артерії обумовлюють необхідність оптимального обрання хірургічного доступу для виконання оперативного втручання з урахуванням даних клінічної анатомії. Метою дослідження було порівняти різні види оперативних доступів до підключичної артерії та надати топографо-анатомічне обґрунтування вибору оптимального доступу до різних відділів артерії залежно від патологічного стану. В роботі проаналізовані та порівняні основні доступи до різних відділів підключичної артерії в залежності від показань до оперативного втручання. В результаті аналізу встановлено, що вибір хірургічного доступу до підключичної артерії залежить від характеру патології, локалізації процесу, мети та обсягу втручання. Основним доступом є надключичний. Він дозволяє виконати переважну більшість операцій в зоні підключичної артерії (при атеросклерозі підключичної артерії, для усунення компресійних синдромів грудного виходу, корекції патологічної звивистості хребтових артерій, верхньогрудної симпатектомії); є малотравматичним, може виконуватися з обох боків та сполучатися з іншими доступами та іншими видами операцій. Перспективним напрямком є застосування новітніх мініінвазивних хірургічних технологій – ендоваскулярна балонна ангіопластика та стентування підключичних та хребтових артерій, відеоторакоскопічні операції та ін. The diversity of surgical pathology, injuries with damage to the trunk and main branches of different departments of the subclavian artery determine the need for optimal selection of surgical access for surgical intervention taking into account the clinical anatomy. The aim of the study was to compare different types of surgical access to the subclavian artery and to provide a topographical and anatomical rationale for choosing the optimal access to different sections of the artery depending on the pathological condition. The paper analyzes and compares the main accesses to different departments of the subclavian artery, depending on the indications for surgical intervention. As a result, of the analysis, it was established that the choice of surgical access to the subclavian artery depends on the nature of the pathology, the localization of the process, the goal and scope of the intervention. The main access is supraclavicular. It allows performing the vast majority of operations in the area of the subclavian artery (with atherosclerosis of the subclavian artery, to eliminate compression syndromes of the thoracic outlet, correction of pathological tortuosity of the vertebral arteries, upper thoracic sympathectomy); is low-traumatic, can be performed from both sides and can be combined with other accesses and other types of operations. A promising direction is the use of the latest minimally invasive surgical technologies - endovascular balloon angioplasty and stenting of subclavian and spinal arteries, video - thoracoscopic operations, etc.
Keywords: підключична артерія; оперативний доступ; subclavian artery; operative access