Intraoperative vagina blockage of rectus abdominal muscles as an alternative to tar - block in emergency abdominal surgery in old and elderly patients - Danyliuk, M. B.; Zavhorodniy, C. M.; Kubrak, M. A.; Boyko, K. A.; Rylov, A. I.; Данилюк, Михайло Богданович; Завгородній, Сергій Миколайович; Кубрак, Михайло Анатолійович; Бойко, Костянтин Анатолійович; Рилов, А. І. (My University, 2024)
The paper discusses the issue of regional anesthesia as a method of multimodal anesthetic support in the treatment of elderly and senile patients in emergency abdominal surgery. We set ourselves the following task: to evaluate the effectiveness of intraoperative blockade of rectus abdominis muscles in comparison with TAP-block during upper-middle laparotomy. To evaluate the effectiveness of regional methods, 112 (100.0%) patients who were operated on with a diagnosis of perforation of a stomach or duodenal ulcer at the base of the “City Hospital for Emergency Medical Care” were included in the work. The level of analgesia was assessed using the NRS scale – a digital rating scale in which the degree of pain syndrome is assessed using a numerical value from 1 to 10. The total number of patients was not divided into two groups: the comparison group included 45 (40.2%) patients who did not receive any of the methods of regional anesthesia, but only postoperative administration of dexketoprofen and paracetamol. The main group is 67 (59.8%) patients who underwent local anesthesia during or after surgery. This group is divided into two subgroups: subgroup A includes 35 (31.2%) patients who, after the end of the surgical intervention, underwent a TAP-block under the control of an ultrasound sensor from a subcostal approach (Th6-Th9). Subgroup B included 32 (28.6%) patients who underwent intraoperative analgesia of the rectus abdominis sheath from two points on the side of the peritoneum before suturing the laparotomy wound. 20.0 ml of 0.25% bupivacaine solution together with 4.0 mg of dexamethasone was injected into the rectus abdominis sheath from both sides at the border of the upper edge of the wound, which corresponds to the subcostal level (Th6-Th9). After evaluating the results of analgesia after 6, 12 and 24 hours, we determined that the method of multimodal analgesia using TAP-block and nonsteroidal anti-inflammatory drugs reliably reduces the level of pain syndrome in the elderly and senile after urgent upper-middle laparotomy. The method of intraoperative vaginal blockade of the rectus abdominis muscles did not show a significant difference with TAR block after 6 hours p = 0.8934, U = 3713 and 12 hours, p=0.4523, U=2613 after surgery, which reliably confirms its effectiveness in the early postoperative period. The use of multimodal analgesia reduced the frequency of non-surgical postoperative complications in the main group – 20.9% compared to the comparison group – 40.0%, p=0.0374, U=1174.0. В роботі розглянуто питання регіонарної анестезії як метода мультимодального анестезіологічного забезпечення у лікуванні пацієнтів похилого та старечого віку в невідкладній абдомінальній хірургії. Нами було поставлено наступне завдання: оцінити ефективність інтраопераційної блокади прямих м’язів живота в порівнянні з ТАР-блоком під час виконання верхньо-серединної лапаротомії. Для проведення ефективності регіонарних методів в роботу включено 112 (100,0%) пацієнтів, які прооперовані з діагнозом перфорація виразки шлунка чи дванадцятипалої кишки на базі КНП «Міська лікарня швидкої та екстреної медичної допомоги» ЗМР. Оцінка рівня знеболення була проведена за допомогою шкали NRS – цифрова оцінна шкала, в якій за допомогою цифрового значення від 1 до 10 оцінюється ступінь больового синдрому. Загальна кількість хворих була розділена не дві групи: в групу порівняння включено 45 (40,2%) пацієнтів, яким не виконувалось будь якого із методів регіонарного знеболення, а лише післяопераційне введення препаратів декскетопрофену та парацетамолу. Основна група – 67 (59,8%) пацієнтів, яким проведено місцеве знеболення під час або після оперативного втручання. Дана група розділена на дві підгрупи: у підгрупу А включено 35 (31,2%) хворих, яким після закінчення оперативного втручання було виконано ТАР-блок під контролем ультразвукового датчика із субкостального доступу (Th6-Th9). В підгрупу В увійшли 32 (28,6%) хворих, яким проведено інтраопераційне знеболення піхви прямих м’язів живота із двох точок зі сторони очеревини перед зашиванням лапаротомної рани. Вводили 20,0 мл 0,25% розчин бупівакаїну разом із 4,0 мг дексаметазону у піхву прямого м’язу живота з двох сторін на межі верхнього краю рани, що відповідає субкостальному рівню (Th6-Th9). Після проведення оцінки результатів знеболення через 6,12 та 24 години нами було визначено, що метод мультимодальної аналгезії з використанням ТАР-блоку та нестероїдних протизапальних препаратів достовірно знижує рівень больового синдрому у осіб похилого та старечого віку після ургентної верхно-серединної лапаротомії. Метод інтраопераційної блокади піхви прямих м’язів живота не показав достовірної різниці з ТАР-блоком через 6 годин р=0,8934, U=3713 та 12 годин, р=0,4523, U=2613 після оперативного втручання, що достовірно підтверджує його ефективність в ранньому післяопераційному періоді. Використання мультимодальної аналгезії знизило частоту нехірургічних післяопераційних ускладнень в основній групі – 20,9% у порівнянні з групою порівняння – 40,0%, р=0,0374, U=1174,0.
Інтраопераційна блокада піхви прямих м’язів живота як альтернатива тар-блоку у невідладній абдомінальній хірургії у пацієнтів похилого та старечого віку
Keywords: ulcer perforation; old age; senile asthenia; TAP-block; перфорація виразки; похилий вік; стареча астенія; ТАР-блок