Роль відеоендоскопічної декортикації легень у лікуванні хворих на гостру осумковану емпієму плеври - Тєлушко, Ярослав Володимирович; Савченко, Сергій Ігорович (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Ціль дослідження: покращення результатів лікування хворих на гостру осумковану парапневмонічну емпієму плеври (ГОЕП). Матеріали та методи: проаналізовані результати лікування 60 хворих на ГОЕП на базі торакального відділення КУ "МКЛЕтаШМД м. Запоріжжя". До основної групи (n=30) застосована рання (в перші 24 години) двопортова відеоендоскопічна декортикація легень, контрольна група (n=30) лікувалась за стандартною методикою з дренуванням плевральної порожнини шляхом торакоцентезу.