Стан і перспективи розвитку стоматологічної допомоги населенню України - Возний, Олександр Вікторович; Германчук, С. М.; Струк, В. І.; Біда, В. І.; Погоріла, А. В.; Возный, А. В.; Германчук, С. М.; Струк, В. И.; Беда, В. И.; Погорелая, А. В.; Voznyi, O.V.; Hermanchuk, S. M.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
стома¬тологічної захворюваності в Україні залишаються на високому рівні. Несвоєчасне надання стоматологічної допомоги зумовлює виникнення ускладнень, як-от часткової та повної втрати зубів, естетичних і функціональних розладів, а також потребує складної стоматологічної реабілітації із застосуванням складних конструкцій зубних протезів. Мета роботи – оцінювання стану та перспектив розвитку стоматологічної допомоги населенню шляхом порівняльного аналізу змін показників надання ортопедичної допомоги дорослому населенню України державними закладами, за статистичними даними МОЗ України, в динаміці. Матеріали та методи. Для аналізу обрали дані наукової літератури, статистичні показники Міністерства охорони здоров’я України та Центру медичної статистики МОЗ України. Результати. Наведені кількісні та якісні показники стоматологічної допомоги населенню України впродовж останніх років у ди¬наміці, які засвідчують потребу постійного моніторингу стану стоматологічного здоров’я населення, впровадження нових лікуваль¬но-діагностичних і медико-профілактичних технологій і необхідних форм статистичної звітності, що сприятиме створенню дієвої системи оцінювання якості та ефективності стоматологічної допомоги та підвищенню рівня стоматологічного здоров’я населення. Висновки. Результати аналізу надання ортопедичної стоматологічної допомоги дорослому населенню України показали наявність змін кількісних показників зубного протезування як по роках, так і по регіонах. Координація стоматологічної допомоги та запровадження ефективної системи моніторингу стану стоматологічного здоров’я на¬селення в усі ланки лікувально-діагностичного процесу та необхідних форм статистичної звітності сприятиме створенню дієвої системи оцінювання кількісних та якісних показників стоматологічної допомоги. Результаты эпидемиологических исследований и статистические данные МОЗ Украины свидетельствуют, что в последние годы показатели стоматологической заболеваемости в Украине остаются на высоком уровне. Несвоевременное оказание стоматологиче¬ской помощи обусловливает возникновение осложнений в виде частичной и полной потери зубов, эстетических и функциональных нарушений, а также требует сложной стоматологической реабилитации с применением сложных конструкций зубных протезов. Цель работы – оценка состояния и перспектив развития стоматологической помощи населению путем сравнительного анализа изменений показателей предоставления ортопедической помощи взрослому населению Украины государственными учреждени¬ями, согласно статистическим данным МЗ Украины, в динамике. Материалы и методы. Для анализа выбраны данные научной литературы, статистические показатели МЗ Украины и Центра медицинской статистики МЗ Украины. Результаты. Приведены количественные и качественные показатели стоматологической помощи населению Украины в течение последних лет в динамике, которые свидетельствуют о необходимости постоянного мониторинга состояния стоматологического здоровья населения, внедрение новых лечебно-диагностических и медико-профилактических технологий и необходимых форм статистической отчетности, что будет способствовать созданию действенной системы оценки качества и эффективности стома-тологической помощи и повышению уровня стоматологического здоровья населения. Выводы. Результаты анализа предоставления ортопедической стоматологической помощи взрослому населению Украины показали наличие изменений количественных показателей зубного протезирования как по годам, так и по регионам. Координация стоматологической помощи и внедрение эффективной системы мониторинга состояния стоматологического здоровья населения во все звеньях лечебно-диагностического процесса и необходимых форм статистической отчетности будет способствовать созданию эффективной системы оценки количественных и качественных показателей стоматологиче¬ской помощи. The results of epidemiological studies and statistics of the Ministry of Health of Ukraine show that in recent years, the level of dental morbidity in Ukraine remains high. Late dental care causes such complications as partial and total loss of teeth, aesthetic and functional disorders, and requires dental rehabilitation with the use of complex structures of dentures. Despite the development of dental science and the introduction of modern methods of treatment of dental diseases into practice that allow solving the most difficult clinical situations, the level of dental morbidity remains high. The decrease in the level of dental health negatively affects the state of general somatic health, causing social maladaptation, which in general is negatively reflected at the level of country’s socio-economic development. The article presents quantitative and qualitative indicators of dental care to the population of Ukraine in recent years in the dynamics, which testify to the need for constant monitoring of the state of dental health of the population, the introduction of new therapeutic diagnostic and medical-preventive technologies and the necessary forms of statistical reporting, which will facilitate the creation of effective systems for assessing the quality and effectiveness of dental care and raising the level of dental health of the population. Aim. The aim of our study is to assess the status and prospects of dental care for population by comparative analysis of changes in providing orthopedic care for the Ukrainian population by government institutions, according to dynamic statistics of Ministry of Health of Ukraine. Materials and methods. For the analysis, selected data of scientific literature, statistical indicators of the Ministry of Health of Ukraine and the Center of Medical Statistics of the Ministry of Health of Ukraine were used. Conclusions. The results of the analysis showed the existence of changes in the quantitative indicators of dentures both in years and regions. Coordination of dental care and the introduction of an effective system of monitoring will contribute to the creation of an effective system for assessing the quality of dental care.
Состояние и перспективы развития стоматологической помощи населению Украины
State and development prospects of dental care for the Ukrainian population
Keywords: стоматологическое здоровье; статистические данные; ортопедическая помощь; dentistry; prosthodontics; statistical data