Місце інгібіторів натрій-залежного котранспортеру глюкози 2 типу в лікуванні різних фенотипів хронічної серцевої недостатності - Колесник, Михайло Юрійович; Майстрович, Я. Ю.; Kolesnyk, M. Yu.; Maistrovych, Ya. Yu. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – узагальнити й проаналізувати результати широкомасштабних рандомізованих досліджень і висвітлити можливі патофізіологічні механізми, що лежать в основі «плейотропних» ефектів інгібіторів натрій-залежного котранспортеру глюкози 2 типу у пацієнтів із хронічною серцевою недостатністю. Інгібітори натрій-залежного котранспортеру глюкози 2 типу – перший клас протидіабетичних препаратів, який продемонстрував покращення серцево-судинного прогнозу у пацієнтів із хронічною серцевою недостатністю зі збереженою фракцією викиду лівого шлуночка незалежно від наявності цукрового діабету. Висновки. Доцільність призначення інгібіторів натрій-залежних котранспортерів глюкози 2 типу в когорті пацієнтів із серцевою недостатністю незалежно від фракції викиду лівого шлуночка має найвищий рівень доказовості. Патофізіологічні механізми, що лежать в основі цих ефектів, до кінця не з’ясовані. Подальші випробовування дадуть змогу виділити нові механізми дії, встановити потенційні взаємозв’язки між ними. Aim of the study. To summarize and analyze the results of large-scale randomized trials and to discuss the possible pathophysiological mechanisms underlying the “pleiotropiс” effects of sodium-glucose cotransporter-2 inhibitors. Sodium-glucose cotransporter-2 inhibitors are the first class of antidiabetic drugs that have demonstrated improved cardiovascular prognosis in patients with chronic heart failure with preserved ejection fraction regardless of the presence of diabetes mellitus. Conclusions. The necessity of prescribing sodium-glucose cotransporter-2 inhibitors in a cohort of patients with heart failure, regardless of left ventricular ejection fraction, has the highest level of evidence. The pathophysiological mechanisms underlying these effects are not fully understood. Further trials will allow us to identify new mechanisms of action and establish potential relationships between them.
The role of sodium – glucose cotransporter-2 inhibitors in the treatment of different phenotypes of chronic heart failure
Колесник М. Ю. - ORCID ID: 0000-0001-7566-1899; Майстрович Я. Ю. - ORCID ID: 0000-0001-9005-2864.
Keywords: інгібітори натрій- залежного котранспортеру глюкози; хронічна серцева недостатність; лікування; sodium-glucose cotransporter-2 inhibitors; congestive heart failure; treatment