Особливості захворюваності працівників гарячих цехів металургійного виробництва - Шаравара, Лариса Павлівна; Дмитруха, Н. М.; Sharavara, L. P.; Dmytrukha, N. M. (My University, 2024)
Мета дослідження. Аналіз та вивчення особливостей захворюваності працівників гарячих цехів металургійного виробництва. Матеріали та методи дослідження. Аналіз стану здоров’я працівників гарячих цехів здійснювали за допомогою ретроспективного аналізу захворюваності за даними листків непрацездатності та звітних форм про причини захворюваності з тимчасовою втратою працездатності. Розраховували інтенсивні показники кількості випадків та днів непрацездатності на 100 працівників, тривалість випадків ЗТВП. Результати. Рівень захворюваності за досліджуваний період на металургійному підприємстві за випадками та днями непрацездатності характеризується як дуже високий. У структурі захворюваності працівників перші місця належать хворобам органів дихання, травмам та отруєнням, захворюванням кістково-м’язової системи та сполучної тканини. У працівників контрольної групи друге місце посіли хвороби системи кровообігу. Динаміка захворюваності в усіх цехах мала тенденцію до зниження, але для категорії «інші хвороби» лінія тренду в усіх цехах продемонструвала позитивну тенденцію до значного збільшення. Залежно від віку найчастіше хворіли працівники віком 30-39 років, залежно від стажу – працівники зі стажем 6-9 років в агломераційному та доменному цехах, серед працівників мартенівського цеху – зі стажем до 5 років. Висновки. Високі рівні захворюваності серед працівників гарячих цехів підтверджують необхідність удосконалення системи її реєстрації з метою впровадження ефективних заходів для зменшення рівнів професійних ризиків. Analysis and study of the specifics of the employees’ morbidity of hot workshops in metallurgical production. Research materials and methods. The workers’ state of health analysis of hot workshops was carried out using a retrospective analysis of morbidity based on the data of incapacity letters for work and reporting forms on the causes of morbidity with temporary loss of working capacity. We calculated intensive indicators of the number of cases and days of incapacity for work per 100 employees, the duration of cases of morbidity with temporary loss of working capacity. The results. The level of morbidity during the studied period at the metallurgical enterprise, both in terms of cases and days of incapacity for work, is characterized as very high. In the structure of morbidity among employees, respiratory diseases, injuries and poisoning, diseases of the musculoskeletal system and connective tissue took the first places, among the workers of the control group, diseases of the circulatory system took the second place. The dynamics of morbidity in all workshops had a tendency to decrease cases, but for the category «other diseases » the trend line in all workshops has showed a positive trend towards a significant increase in cases in this category. Depending on the age, workers aged 30-39 years old were most often sick, depending on the length of work experience is workers with 6-9 years of work experience in the sintering and blast furnace workshop, among the workers of the open hearth shop is workers with up to 5 years of work experience. Conclusions. High levels of morbidity among the workers in hot workshops confirm the need to improve the system of its registration in order to implement effective measures to reduce the levels of occupational risks.
Morbidity features of employees of hot workshops in metallurgical production
Keywords: захворюваність з тимчасовою втратою працездатності; здоров’я працівників; професійні ризики; morbidity with temporary loss of working capacity; health of workers; professional risks