Особенности деформации миокарда у больных ишемической болезнью сердца с умеренной дилатацией левого желудочка, осложненной инфарктом миокарда - Молодан, А. В.; Иващук, В. А.; Молодан, О. В.; Іващук, Вікторія Олександрівна; Molodan, A. V.; Ivashchuk, V. A. (ЗДМУ, 2014)
Для определения тактики лечения больного ИБС очень важна диагностика миокардиальной гибернации. С целью изучения особенности деформации миокарда левого желудочка у пациентов с ИБС и умеренной дилатацией левого желудочка, осложненной инфарктом миокарда, обследовали 135 пациентов (60 – ИБС + умеренная дилатация левого желудочка, не осложненная инфарктом миокарда, 40 – ИБС + инфаркт миокарда в анамнезе; 35 здоровых лиц – группа сравнения). Изучали показатели продольной деформации (стрейн), времени систолической и диастолической деформации (стрейнрейт) миокарда; провели ультразвуковое и эхокардиографическое исследования. Исходные значения деформации миокарда у пациентов с ИБС, умеренной дилатацией полости левого желудочка и инфарктом миокарда в среднем оказались достоверно ниже, чем у пациентов без инфаркта. Результаты векторного анализа скорости продольной систолической и диастолической деформации левого желудочка у пациентов с ИБС, умеренной дилатацией левого желудочка и инфарктом миокарда в сравнении с контролем показали достоверные отличия во всех сегментах перегородки левого желудочка как в систолу, так и в диастолу. Для визначення тактики лікування хворого на ІХС дуже важливою є діагностика міокардіальної гібернації. Для вивчення особливостей деформації міокарда лівого шлуночка у пацієнтів з ІХС і помірною дилатацією лівого шлуночка, що ускладнена інфарктом міокарда, обстежили 135 пацієнтів (60 – ІХС + помірна дилатація лівого шлуночка, що не ускладнена інфарктом міокарда, 40 – ІХС + інфаркт міокарда в анамнезі; 35 здорових осіб – група порівняння). Вивчали показники поздовжньої деформації (стрейн), часу систолічної та діастолічної деформації (стрейнрейт) міокарда; виконали ультразвукове й ехокардіографічне дослідження. Вихідні значення деформації міокарда в пацієнтів з ІХС, помірною дилатацією порожнини лівого шлуночка й інфарктом міокарда у середньому виявились нижче, ніж у пацієнтів без інфаркту. Результати векторного аналізу швидкості поздовжньої систолічної та діастолічної деформації лівого шлуночка у пацієнтів з ІХС, помірною дилатацією лівого шлуночка та інфарктом міокарда в порівнянні з контролем виявили достовірні відмінності в усіх сегментах перегородки лівого шлуночка як у систолу, так і в діастолу. Aims. To explore the features of the myocardial deformation in patients with IHD. Methods and results. 135 patients were included into the study. 60 of them had IHD with moderate left ventricle dilatation not complicated by myocardial infarction. 40 patients had IHD with myocardial infarction in anamnesis, 35 were healthy (comparison group). Primary levels of the myocardial deformation in patients with myocardial infarction were commonly less than in patients without infarction (from 8% up to 11%). In 67% of the analyzed segments decrease of the deformity (strain) by 6–25% as compared with control was detected. Conclusion. Vector analysis of the longitudinal systolic and diastolic left ventricle deformity in patients with IHD with moderate left ventricle dilatation as compared with control was made. Signifi cant differences in all segments of the ventricular septum were found both in systole and diastole.
Особливості деформації міокарда у хворих на ішемічну хворобу серця з помірною дилатацією лівого шлуночка, що ускладнена інфарктом міокарда
Features of myocardial deformation in patients with ischemic heart disease with moderate dilatation of cavity of the left ventricle complicated by the myocardial infarction
Keywords: ишемическая болезнь сердца; дилатация левого желудочка; ультразвуковая диагностика; ішемічна хвороба серця; дилатація лівого шлуночка; ультразвукова діагностика; myocardial ischemia; left ventricle; ultrasonography