Рівень гомоцистеїну плазми крові у хворих на неалкогольну жирову хворобу печінки в поєднанні з цукровим діабетом 2 типу - Орловський, В. Ф.; Кучма, Н. Г.; Орловський, О. В.; Муренець, Н. О.; Орловский, В. Ф.; Орловский, А. В.; Муренец, Н. А.; Orlovskiy, V. F.; Kuchma, N. G.; Orlovskiy, О. V.; Murenets, N. O. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) є однією з основних причин розвитку хронічних захворювань гепатобіліарної зони. З метою вивчення нових патогенетичних чинників розвитку НАЖХП у 110 пацієнтів дослідили рівень гомоцистеїну плазми крові. Хворі були поділені на дві групи: з ізольованою НАЖХП і в поєднанні з цукровим діабетом 2 типу. Виявили вірогідне підвищення гомоцистеїну в усіх пацієнтів із НАЖХП. У порівнянні з контрольною групою найвищі показники були у хворих із поєднаною патологією. У всіх пацієнтів простежувались позитивні кореляційні зв’язки рівнів гомоцистеїну з компонентами ліпідного профілю та цитолітичного синдрому. Дані, що одержали, дають змогу розглядати гомоцистеїн як один із факторів розвитку патологічних змін у печінці при жировому гепатозі як на тлі цукрового діабету 2 типу, так і без нього. Неалкогольная жировая болезнь печени (НАЖБП) является одной из основных причин развития хронических заболеваний гепатобилиарной зоны. С целью изучения новых патогенетических факторов развития НАЖБП у 110 пациентов исследовали уровень гомоцистеина плазмы крови. Больные были разделены на две группы: с изолированной НАЖБП и в сочетании с сахарным диабетом 2 типа. Обнаружили достоверное повышение гомоцистеина у всех пациентов с НАЖБП. По сравнению с контрольной группой высокие показатели были у больных с сочетанной патологией. У всех пациентов прослеживались положительные корреляционные связи уровней гомоцистеина с компонентами липидного профиля и цитолитического синдрома. Полученные данные позволяют рассматривать гомоцистеин как один из факторов развития патологических изменений в печени при жировом гепатозе как на фоне сахарного диабета 2 типа, так и без него. Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is one of the major causes of chronic diseases of the hepatobiliary zone. Aim. In order to explore new pathogenetic factors of NAFLD examined the level of plasma homocysteine in 110 patients. Methods and results. Patients were divided into two groups - the isolated NAFLD and in combination with Diabetes mellitus type 2. Found a signifi cant increase in homocysteine level in all patients with NAFLD compared with the control group. High homocysteine concentration was in patients with comorbidity. There was positive correlation between levels of homocysteine and lipid components and cytolytic syndrome in all patients. Conclusion. The data obtained allow us to consider homocysteine as one of the factors in the pathological changes development in the liver.
Уровень гомоцистеина плазмы крови у больных неалкогольной жировой болезнью печени в сочетании с сахарным диабетом 2 типа
The level of plasma homocysteine in patients with non-alcoholic fatty liver disease in combination with type 2 diabetes
Keywords: неалкогольна жирова хвороба печінки; цукровий діабет 2 типу; гомоцистеїн; неалкогольная жировая болезнь печени; сахарный диабет 2 типа; гомоцистеин; Non-Alcoholic Fatty Liver Disease; Type 2 Diabetes Mellitus; Homocysteine