Основи здорового способу життя. Тема 10. Біоритми і здоров'я : метод. рек. для самостійної роботи студентів - Ляхова, Інна Миколаївна; Шаповалова, Ірина Володимирівна (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Методичні рекомендації призначені для студентів, які навчаються за спеціальністю 227 «Фізична терапія, ерготерапія» ЗВО МОЗ України для допомоги у вивчені окремих аспектів здорового способу життя, які віднесено до самостійної роботи згідно типової та робочої програм, в рамках підготовки до практичних занять та кращого засвоєння навчального матеріалу з дисципліни «Основи здорового способу життя». Мета самостійної роботи за темою – ознайомитися в видами біоритмів і їх впливом на працездатність і здоров’я людини, та методикою визначення її хронотипу. Актуальність теми Біоритми визнані найважливішим механізмом регуляції функцій організму, що забезпечує його гомеостаз, динамічну рівновагу і процеси адаптації в біологічних системах. Закономірності біологічних ритмів варто враховувати при профілактиці, проведенні діагностики, лікуванні захворювань, а також з метою правильної організації роботи, навчання та життєдіяльності людини загалом. Орієнтація фахівця в різних аспектах біоритмології та вміння визначати хронотип людини дозволить йому ефективно вирішувати питання профілактики багатьох захворювань.
Keywords: самостійна робота