Моніторинг побічних реакцій лікарських засобів – важливе завдання фармаконагляду. Аналіз роботи Запорізького регіонального відділення ДЕЦ МОЗ України - Крайдашенко, Олег Вікторович; Бєленічев, Ігор Федорович; Стець, Вiталiй Романович; Kraydashenko, O. V.; Belenichev, I. F.; Stets, R. V. (Запорізький державний медичний університет, 2017)
Безпека лікарських засобів постійно перебуває у сфері інтересів суспільства, оскільки стосується широкого кола питань, що пов’язані з фармакотерапією практично всіх захворювань, впливає на життєдіяльність людини та існування соціуму. Аналізуючи отримані повідомлення, можна з’ясувати, після приймання яких препаратів і в яких дозах найчастіше виникають небажані побічні реакції, які комбінації ліків потенціюють розвиток ускладнень фармакотерапії. До Запорізького регіонального відділення ДЗ «Державний експертний центр МОЗ України» у 2016 році надійшло 714 повідомлень про небажані побічні реакції лікарських засобів. На підставі аналізу спонтанних повідомлень, які має Запорізьке регіональне відділення, лікарські препарати, що викликають небажані побічні реакції, розташовуються в такому порядку: лікарські засоби для лікування та профілактики інфекційних захворювань, серцево-судинні лікарські засоби, нестероїдні протизапальні лікарські засоби, місцеві анестетики, гормональні лікарські засоби, вітамінні лікарські засоби, лікарські засоби, що впливають на функцію шлунково-кишкового тракту, нейротропні лікарські засоби, антигістамінні лікарські засоби, лікарські засоби, котрі впливають на функцію органів дихання, плазмозаміщувальні та дезінтоксикаційні розчини. Safety of medicines has always been, is and will be in the public interest as it relates to a wide range of issues related to drug treatment of almost all diseases, affects the vital activities of human and society existence. Analyzing the received reports we can determine medications and its doses, after taking which the side reactions occur most commonly, as well as which drugs’ combination potentiate the development of pharmacotherapy complications. Zaporizhzhia regional department of State Expert Center MoH of Ukraine received 714 reports of adverse reactions of drugs during 2016. Based on the analysis of spontaneous reports which available in Zaporizhzhia regional department of State Expert Center MoH of Ukraine, drugs that cause unexpected adverse reactions, can be placed in the next order: drugs for the treatment and prevention of infectious diseases, cardiovascular medicines, non-steroidal anti-inflammatory drugs, local anesthetics, hormone drugs, vitamin medicines, medicines that affect the function of the gastrointestinal tract, neurotropic drugs, antihistamine drugs, medicines that affect the function of the respiratory system, plasma substitutes and detoxification solutions.
Monitoring of adverse drug reactions is an important task of pharmacovigilance. Analysis of the regional department of State Expert Center of the Ministry of Health of Ukraine in Zaporizhzhia region
Keywords: фармаконагляд; моніторинг; Запоріжжя; monitoring; pharmacovigilance; Zaporizhzhia